Legendarna Mira Banjac dobitnica je nagrade "Statueta slobode" za doprinos filmskoj umetnosti. Glumica koja se tokom života i karijere susretala sa raznim izazovima, prilikom dodela istakla je šta je za nju bitno u današnjem vremenu.

“Nailaze teška vremena, kao i bolesti koje su nas spopale ali uvek treba pozitivno misliti.To nije samo rečenica, već činjenica. Treba zdravo misliti i reći: ‘Jeste sada je teško, ali biće bolje. Pregrmećemo i ovo‘. To je sloboda. To je sloboda. Nije bitno da li ćemo danas da jedemo kilo mesa ili ne. Bitno je da moje dete bude zdravo, moj komšija bude zdrav i sve ide na bolje.Ja sam po prirodi optimista“, kaže dramska umetnica koja je situaciju nastalu usled pandemije korona virusa prihvatila kao još jedan izazov.

“I u vreme pandemije, zatvorena u četiri zida, ja sam nalazila nešto što će me pokrenuti. Već sam se i u prvom naletu kada smo bili ‘zatvoreni‘ po kućama, ponašala normalno. Sređivala sam papire koje su se nakupili, biblioteku, kao i garderober. Uvek imam nekog posla u kući. Čitam da me ne nagrize demencija. Čuvam glavu, jer glava je najvažnija. Čuvam je tako što mislim, čitam, komuniciram s ljudima, slušam i to je osnovna formula.Čitam po dve-tri knjige u isto vremea, ali gledam i televiziju. Volim da pogledam ‘Slagalicu‘, jer tada prekontrolišem koliko odgovora znam na postavljena pitanja i to je sve jedna fina vežba“, kaže 91-godišnja glumica za “Blic Magazin“ koja je jednom prilikom otkrila tajnu svoje dugovečnosti.

“Samo rad. Kad ne budem radila, ja ću da uginem kao biljka koju nisu zalivali. Ako i jesam bolesna kod kuće, kad odem negde na snimanje, ne fali mi ništa. U tome nalazim eliksir, neku svoju snagu. Posao za mene nije kuluk, već terapija. Više molim boga da što duže radim nego da što duže živim. Drugo, spoznala sam da čovek ne sme odmah, kad ga nešto malo zaboli, da trči kod lekara u bolnicu. Morate se pomiriti sa svojim godinama, morate spoznati svoje telo. Moramo znati da bismo mu mogli pomoći. Treba naučiti kako da pomogneš sam sebi da bi mogao da pomogneš i drugima “, objasnila je Mira.

Izvor: Lepa&Srećna