Hari je imao samo 12 godina kada je njegova majka, princeza Dajana poginula u automobilskoj nesreći u Parizu. Gubitak je izvao veliku traumu koja se odrazila na njegovo mentalno zdravlje - teskobu i teške napade panike u peiodu od 28 do 32 godine.

"Svaki put kad sam obukao odelo i kravatu, morajući da igram ulogu, pogledao bih se u ogledalo, navukao bezizražajno lice i kazao – idemo. Pre nego što sam uopšte izašao iz kuće, oblivao me znoj. Bio sam istovremeno spreman na borbu i beg. Bio sam voljan da pijem, bio sam voljan da uzimam drogu, bio sam spreman da pokušam da radim stvari kojima sam ublažio ono što sam osećao“, ogolio je dušu u dugoočekivanom dokumentarnom serijalu o mentalnom zdravlju "The me you can't see“.

On je otkrio da mu je EMDR terapija pomogla da prevaziđe traume. EMDR - desenzibilizacija i reelaboracija uz pomoć pokreta očiju ili terapija reprocesiranja - psihoterapijski je metod indikovan u tretmanu emotivnih problema uzrokovanih traumatskim iskustvima. Hari tvrdi da mu je ova tehnika pomogla da se suoči s prošloću i prebrodi traume. Terapija je i zvanično priznata u Engleskoj kao lek za PTSP i lekari je mogu propisivati pacijentima. Kako izgleda jedna seansa, Hari je pokazao tokom intervjua s Oprom Vinfri. Pušten je snimak koji je nastao tokom jedne od njegovih terapija, koja se odvija preko Skajpa, s terapeutom u Engleskoj.

"EMDR je uvek bilo nešto što sam želeo da pokušam i to je bila samo jedna od vrsta različitih oblika lečenja sa kojima sam bio voljan da eksperimentišem. I nikada ne bih bio otvoren za to da nisam uložio trud u druge terapije na koje sam išao tokom godina", rekao je Hari.

Ovaj Harijev potez naišao je na mnogo osuda, budući da je sa suprugom Megan i sinom Arčijem napustio Ujedinjeno Kraljevstvo kako bi mogli da žive daleko od očiju javnosti, a zapravo svojim potezima, prE svega intervjuima, konstantno skreću pažnju na sebe, navode strani tabloi

 Izvor: Lepa&Srećna