Aleksandar Srećković Kubura iza sebe ima burnu godinu. Osim što je ostvario brojne uloge, uglavnom negativaca, nakon više od dve decenije okončao je brak s Marijom Savić. Razvod je prihvatio kao normalnu životnu stvar, a tvrdi da prijateljstva nakon razvoda ima, ako ga je bilo tokom godina zajedničkog života.

"Ako postoji pre braka, za vreme braka onda ga ima i nakon", kaže glumac koji sa Marijom ima dva sina.

Aleksa ima 25 godina, a mlađi Vanja devet. Koliko je zahtevno biti roditelj deci s tolikom razlikom u godinama? Istakli ste da Vam stariji sin dosta pomaže u vaspitanju mlađeg brata, čak ste ga nazvali i zamenskim roditeljem.

"Ne poznajem izazove odgajanja dece koja su bliska godinama, predpostavljam da je to, kud i kamo, teže. Kod ovako velike razlike imate, zapravo dva jedinca, i svakim se bavite ponaosob. Prednost je to što sam imao prilike da proverim, kroz vreme, sve principe vaspitanja koje smo primenjivali kod Alekse i primenim ih ako treba modifikovane kod Vanje. Naravno društvene okolnosti između procesa vaspitavanja Alekse i Vanje su prilično promenjene, pa se i tome moramo prilagođavati. Tu je uvek pomoć, sada već odraslog, starijeg sina, koja je ne samo tehnička, oko uskakanja za čuvanje, već i suštinska u pogledima nove generacije na roditeljstvo u odnosu na vreme koje oni bolje od mene shvataju, a i na svoja sećanja na detinjstvo koja su još uvek sveža"

Nadimak Kubura ste dobili po školskom nestašluku, da li imate razumevanja za one koje prave vaši sinovi? Jeste li strog roditelj?

"Strog ne ali principijelan da. Postoje granice koje su vrlo striktne ali ih je malo. Većinom sam za dogovore i kompromise. Volim da provodim vreme sa sinovima, trudim se da ga je što više, da smo što prisniji i otvoreniji da ne postoje tabu teme i da su zabrane, ako postoje, obrazložene. Srećom za sada je to urodilo odličnim momcima koji su vrlo, vrlo retko pravili probleme. Svakako daleko manje nego ja dok sam odrastao. I da, trudim se da nikada ne zaboravim kakav sam ja bio u njihovim godinama kako bih imao razumevanja za sve što im se dešava"

Šta smatrate svojim najvećim životnim uspehom, a šta porazom?

"Najveći uspeh su Aleksa i Vanja, to što se bavim i uspevam da živim od posla koji obožavam, što imam dovoljno iskrenih prijatelja. Za poraze, te najveće, još ima vremena. Videćemo, borba traje"

aleksandar sreckovic kubura razvod
ATA Images/Antonio Ahel 

Imate li neostvarenih želja?

"Uglavnom su to želje koje samo zahtevaju još vremena da se ostvare. Ni za jednu još nisam pomislio da je konačno neostvarena. Niti ću, dok ima zdravlja i volje. Hvala Bogu, za sada ima i jednog i drugog"

Zašto mahom glumite negativce?

"Ja uvek glumim dobro pa i negativce, oni samo izgleda ostavljaju tako snažan utisak kod pudblike da se čini da stalno igram negativne likove, a zapravo sam ih odigrao samo dva: Smuka u ‘Balkanskoj Međi’ i Pauna u ‘Tajnama vinove loze’. Tu je i niz smešnih, nesnađenih, ali ne negativnih likova. Viktor iz ‘Slatkih Muka’ na primer. Uloge ne delim na negativce tj. antagoniste i na pozitivce tj. protagoniste, delim ih na izazovne, uzbudljive i zabavne ili ne. Ove druge ne radim"

Ostvarili ste mnogo uloga na velikom platnu i malim ekranima, koja vam je najdraža?

"To je kao da pitate koje dete vam je najdraže. Svaku od njih sam ja nosio i neke u većim, neke u manjim trudovima porodio. Ono što znam je da ih sasvim sigurno ne rangiram po uspešnosti kod publike već po uzbudljivosti stvaranja i igranja....tako gledano mogu naglasiti Smuka, Bega Pintorovića iz ‘Hasanaginice’, Čedu iz ‘Gospođe ministarke’"

Šta je za Vas idealno provedeno veče - večera i čaša vina ili izlazak s prijateljima?

"Dve varijante: prva u igranju sa sinovima, druga u igranju sa kolegama - prvo na sceni, a onda u nekom klubu ili kafani. Sada trenutno samo prva varijanta funkcioniše"

Da li ste vešti u kuhinji, i koje jelo najradije pripremate?

"Vešt samo na TV. Kada baš moram, kod kuće su to uglavnom razne paste ili supe, variva...nista previše zahtevno. Vok mi je omiljena posuda za spremanje hrane"

 Izvor: Lepa&Srećna/Marija Milenković