Danijela Štajnfeld je u petak iz Njujorka, gde živi već godinama, doputovala u Beograd kako bi dala izjavu tužilaštvu. Ovog puta otkrila je i ime moćnika koji ju je seksualno napastvovao i zauvek promenio život - Branislav Lečić.

U izjavi tužilaštvu opisala je sve do detalja, a u ekskluzivnoj ispovesti za Insajder glumica prvi put pred kamerama opisuje sam događaj koji se odigrao u maju 2012. Ona naglašava da je tada bila uverena da joj javnost neće verovati u situciji kada postoji samo njena reč na njegovu. Jer on je stariji kolega, uspešan i poznat glumac. Više joj, kako kaže, nije važno ko će joj verovati.

“Mene je silovao moj kolega i dragi prijatelj Branislav Lečić, u maju 2012. godine. Posle četiri dana igrali smo predstavu. Bila sam u šoku. Htela sam odmah da zovem policiju, ali sam razmišljala šta će se desiti. Morate da razumete to stanje“, kaže u pomenutom intervjuu glumica Danijela Štajnfeld.

“Ja sam govorila ‘ne’ neprestano, dok god sam mogla”, priča Danijela.

Danijela je u odgovorila na brojna pitanja pa i zašto nije odmah sve prijavila, zašto je odbijala da otkrije njegovo ime, ali i zašto je na kraju odlučila da to ipak uradi.

“Kada se pojavio slučaj žrtava Mike Aleksića u javnosti, Branislav Lečić je smislio da bude veliki aktivista protiv seksualnih zločina. U momentu kada je on pozvao bivše učenike škole Mike Aleksića da uđu u njegovu glumačku školu, to je prelilo kap. Ja sam razumela da to sada više nije pitanje šta će se sa mnom desiti u momentu kada progovorim, ovo je pitanje moje društvene odgovornosti”, kaže Danijela.

Pokušaj bega

Samo 40 dana nakon traumatičnog događaja uspela je da ode u Ameriku. Htela je sve da zaboravi. A onda su počeli psihički problemi. Svaka sitnica je počela da je podseća. Prestala je da spava, da jede. U jednom trenutku je pomišljala i na samoubistvo.

Lekari su joj dijagnostifikovali postraumatski sindrom - jasan i merljiv dokaz da je traumu preživela.

“Ja sam se lečila od posttraumatskog stresnog poremećaja jedno dve godine. Ja u to vreme nisam mogla da funkcionišem normalno kao osoba, da se osećam sigurno. Bila sam uglavnom zatvorena. Ako bi bio neko ko bi me podsetio na njega u bilo kom smislu, meni bi počela teškoća sa disanjem i mogla sam da dobijem panične napade”, priča Danijela u intervjuu.

Tužilaštvu je dostavila i medicinsku dokumentaciju, odnosno dokaz da se godinama u Americi lečila od postraumatskog sindroma.

Da bi i sama razumela šta joj se desilo snimila je dokumentarni film “Zaceli me” u kom razgovara sa brojnim žrtvama silovanja, ali i sa silovateljima. Želela je da prikaže monstruoznost njihovog razmišljanja. Iako to u početku nije bio plan, na kraju je u film uvrstila i svoju ličnu ispovest.

Tužilaštvu je nedavno dostavila i originalni snimak razgovora sa Branislavom Lečićem koji je snimila nekoliko godina kasnije. Na snimku se prepoznaje Lečićev glas, koji u tom razgovoru nije negirao ceo događaj.

Danijela Štajnfeld objašnjava i zašto se srela sa Lečićem nekoliko godina kasnije, tačnije 2016. godine:

“Da osvestim javnost koja je logika i razmišljanje naših silovatelja. To nisu monstrumi, stranci, nego su to ljudi koje mi poštujemo. Ja sam htela da se suočim sa svojim silovateljem na način na koji sam ja umela i mogla”, ispričala je Danijela. 

Izvor: Insajder