Legendarni dramski umetnik Vlasta Velisavljević preminuo je u 94. godini od posledica korona virusa. Njegovo zdravstveno stanje pogoršalo se i sa Infektivne klinike prebačen je u KBC Dragiša Mišović, gde je stavljen na respirator. Glumac je primio obe doze vakcine i isticao je kako vodi računa da se ne zarazi.

"Čuvao sam se i još se čuvam. Gadno je kada imate neki problem druge vrste što se tiče zdravlja, pa onda zbog korone druge delatnosti u medicini ne rade ili sa smanjenim kapacitetom. Sve je donekle zatvoreno. Sada ne možemo da se kontrolišemo kao ranije. Ili možemo manje. Kao i ostali svet, tako se čuvam i ja. Svet se bori i ja zajedno sa svetom" rekao je nedavno glumac povodom teške situacije u celom svetu zbog pandemije korona virusa.

Vlasta Velisavljević rođen je 28. jula 1926. godine u Beogradu. Glumom je počeo da se bavi kada je imao 14 godina, a diplomirao je na pozorišnoj akademiji. Ostvario je oko 350 uloga a preživeo je mnogo teških stvari kao što su klinička smrt, nemački logor, Goli otok, zatvor, ali i brojne lepe stvari Tri puta je stao pred oltar Ipak, supruzi nikada nije mogao da oprosti što ga se odrekla dok je bio na Golom otoku.

"Spaslo me je to što sam bio mlad i zdrav jer su me, umesto da me pošalju u gasnu komoru, nacisti koristili kao radnu snagu u fabrici granata i oružja u Dortmundu.Jedan od majstora u toj fabrici uzeo me je za svog pomoćnika. Dao mi je nemačku propusnicu, koja mi je, kad sam već pobegao iz logora, pomogla da se preko Minhena najpre dočepam Zagreba, a onda Zemuna i Beograda," ispričao je Vlasta u intervjuu za "Njuzvik" svojevremeno.

 Kao student treće godine Akademije dramskih umetnosti odveden je najpre u zatvor na Banjicu, a potom na Goli otok. Tamo je proveo tri godine.

"Na moju su ženu tih godina vršili pritisak da me se odrekne. I odrekla me se. Ali me je i čekala, misleći da ću razumeti i da ćemo nastaviti tamo gde smo stali. Kako da nastavimo? To ne može. Ako vas neko u najtežem trenutku izda, ako vas se odrekne, onda ne vredi, gotovo je! Nisam hteo da joj oprostim - ispričao je glumac za "Njuzvik".

Ipak, ovaj velikan srpskog glumišta nikada se nije predavo razočarenjima,a dame su mu prilazile u desetoj deceniji života.

 "Siguran sam da čovek kako stari dobija lice kakvo zaslužuje. I sve se mislim kad mi neke dame prilaze: “Bože, šta li nalaze na meni?” Kad ono, privlačna im je moja starost. Možda sam najzad dobio pravo udvaračko lice. Šalim se, smatram da su godine moj najveći kapital i ozbiljno se razmišljam da ih oročim u nekoj banci, samo, bojim se da me ne pokradu. Ovako ih ljubomorno čuvam i samo ponekad sa tugom pogledam u nebo, jer gore se nalazi mnogo mojih prijatelja. Nisam sentimentalan, naprotiv, znam da nas sve to čeka", rekao je Vlasta jednom za magazin "Gloria".

Izvor: Lepa&Srećna