Novogodišnje čestitke imaju dugu tradiciju. Nekada je čitava porodica birala čestitke, a deca bi i sama pravila originalne crteže i kolaže za drage drugare i rođake. Znalo se da je veče pisanja čestitki veče uživanja! Tata i mama bi izvadili adresare i telefonske imenike, svi su se trudili da nekog ne zaborave.

Oko teksta čestitke bilo je ponekad i nedoumice... da li ćemo dragom prijatelju reći "ti"? Naravno, hoćemo. Možda ćemo onom najintimnijem prijatelju napisati "Ti"!

A pošto u poruci spominjemo i suprugu i decu (možda čak i taštu koja živi u istom domaćinstvu?), uvek se na kraju čestitka završavala veselom množinom - dragim licima koje smo zamišljali kako se smeše dok se otvara naš koverat, uživa u lepoj slici a onda čitaju naše pažljivo sročene lepe želje.

Nagrada nam nije bila samo ta divna atmosfera u krugu porodice. 

Toplo zadovoljstvo obuzimalo bi nas i kad otvorimo poštansko sanduče i u njemu nađemo pregršt malih i velikih koverata! Beli, u boji, sa zlatnim slovima ili crvenim rubom, koverti su stizali na trpezarijski sto gde smo ih nestrpljivo otvarali i gutali reči - čestitke od kumova, najlepše želje od komšija iz starog kraja, pozdravi i srećna nova godina od obe tatine sestre, rukom crtana čestitka od školskog druga koju potpisuju i svi članovi porodice...

Običaj slanja novogodišnjih čestitki poštom se - malo po malo - izgubio.

Prvo ga je zamenilo telefoniranje, a tokom poziva smo uzbuđeno vikali kako bi se naši glasovi razaznali uz zvuke glasne muzike i smeha koji je odasvud dopirao. Zatim su stigli mobilni telefoni, SMS poruke, mejlovi... Na kraju je sve to postalo pomalo isto, pomalo prebrzo i kao pomalo nedovoljno važno da bi se čuvalo godinama kako smo nekad čuvali one starinske čestitke s početka teksta.

Da li ste se i vi uželeli starinskih poruka? Lepih slika i nežnih boja...? Mi jesmo!

Zato je pred vama najlepša kolekcija koju smo osmislili - čestitke za novu godinu - koju vam poklanjamo od srca. Dizajn potpisuje art direktorka magazina Lepa & SrećnaZorica Obradović Lončar, a biće nam drago ako one stignu do što više dragih prijatelja! 

GALERIJU ČESTITKI POKLANJAMO OD SRCA!

cestitke za novu godinu 2021
LepaiSrecna, Shutterstock  

LepaiSrecna Tradicija slanja novogodišnjih čestitki se izmenila! Sada možete da čestitate Novu godinu dragim prijateljima i rođacima preko društvenih mreža - pošaljite jednu od ovih čestitki i dopunite je svojom posebnom porukom!

Izvor: Lepa&Srećna