Zbog ubrzanog tempa svakodnevice porodični ručak je mnogima postao ritual kog se teško pridržavaju. Ipak, psiholozi tvrde da bi ovu naviku trebalo da sačuvamo kako bismo održali jake odnose unutar zajednice, koja je osnova svega. Ipak, neretko se dešava da dođe do nesuglasica onda kada su svi za stolom, a posebno ako jedan član ima lošu naviku - pušač je.

Kada je lepo vreme, može da se obeduje u bašti ili na terasi, pa će porodično okupljanje možda da prođe i bez tenzije. Međutim, kada smo zbog vremenskih uslova prinuđeni da vreme provodimo u zatvorenom prostoru, svađe su skoro pa nezaobilazne, jer retko ko želi da provede ručak u oblaku duvanskog tima. Tu su najizričitiji bivši pušači - duvanski dim ne žele da vide “ni na televiziji”, da ne govorimo o tome koliko im smeta da se nađu u poziciji pasivnih pušača, kad su već sami odlučili da se odreknu ove nezdrave navike.

Pored toga, miris cigareta uvek pronađe put da se uvuče u nameštaj i odeću, a prepune pepeljare nisu ni malo privlačne. Ako ste baš vi član porodice koji drugima “sreću kvari”, bez brige. Ukoliko biste svakako nastavili sa pušenjem, postoji rešenje da se problemi izbegnu. Prelaskom na alternativu pušenju cigareta, kao što je IQOS, nestaju neprijatni mirisi i oblaci dima, a nema ni pepela. IQOS je, naime, uređaj koji zagreva, a ne sagoreva duvan, pa samim tim ne stvara duvanski dim, već paru, čime se mogu izbeći sve neprijatne situacije između pušača i nepušača. Svakako, treba imati u vidu da ni IQOS nije bez rizika jer oslobađa nikotin koji izaziva zavisnost.