Zaprška i drugi mirisi iz kuhinje, smog i neprijatni mirisi sa ulice, ali i mirisni trag koji ostavlja duvanski dim brzo i lako se "uvlače" u kosu.

Međutim, postoje načini da sprečite da se oni zadržavaju na vašoj glavi i da ponosno zamahujete uvek mirišljavom i lepršavom kosom.

Jedan od njih je sušenje kose hladnim vazduhom. Pribegnite ovom triku kada ste u žurbi - idealan je. Nagnite se, prebacite kosu napred i prosušite je hladnim vazduhom fena za kosu. Hladan vazduh otvara kutikule kose, čime eliminiše neprijatne mirise.

kako-da-kosa-ne-upija-mirise-shutterstock_1067715707.jpg
Shutterstock  

Sledeći savet koji frizeri preporučuju jeste da redovno izlažete kosu svežem vazduhu i suncu, preporučuje se 20 minuta do sat vremena dnevno. Redovno češljanje kose takođe pomaže da se višak prljavštine ukloni sa vlasi i da kosa ostane zdrava.

Domaći preparat koji je veoma delotvoran kada je reč o nezi kose je soda bikarbona, koja efikasno deluje u neutralizovanju mirisa. Pomešajte vodu i sodu bikarbonu u razmeri 3:1. Isperite kosu vodom i nanesite pastu sode bikarbone na vlažnu kosu. Ostavite na kosi oko pet minuta, a zatim operite kosu na uobičajen način. Ovaj postupak ponavljajte jednom nedeljno.

Soda bikarbona nije jedini "kućni tretman" za kosu - tu je i sok od paradajza. Kiselina u paradajzu pomaže da se uravnoteži pH vrednost na vašem vlasištu i takođe uklanja neprijatne mirise. Nanesite sok od paradajza na kosu, ostavite 10 do 15 minuta, a zatim isperite. Ovaj postupak ponavljajte jednom do dva puta nedeljno.

kako-da-kosa-ne-upija-mirise-shutterstock_2038881179.jpg
Shutterstock  

Jedan od načina da izbegnete neprijatan miris duvanskog dima u kosi je i prelazak na alternativu pušenju cigareta, kao što je IQOS.

Budući da ovaj uređaj zagreva, a ne sagoreva duvan, on samim tim umesto duvanskog dima stvara paru koju kosa ne upija, pa će vaša frizura i dalje odisati svežinom.