Dok se Milano, Pariz i London takmiče za titulu evropske prestonice mode, Kopenhagen je jednu mnogo važniju trku odavno dobio.

Glavni grad Danske je istovremeno i "glavni grad sreće" budući da je čarobna skandinavska zemlja u vrhu svetske liste - godinu za godinom, Danci su među tri najsrećnija naroda. 

Kažu da je to rezultat dobre ravnoteže između posla i drugih aspekata života, a mnogi tvrde da se on ogleda i u modi koja vlada na gradskim ulicama.

Žene u Kopenhagenu prednost uvek daju udobnosti, a otkako je minimalizam zavladao modom, danski stil je među najomiljenijima na svetu. Novi trend, poznat pod imenom "tihi luksuz", takođe ima mnogo veze sa načinom oblačenja u Danskoj.

moda kaput.jpg
Shutterstock , Luca Ponti 

Boje su najčešće neutralne - sa crnom nikad nema greške, siva je više nego dobrodošla, a ko je baš avanturistički raspoložen, odluči se za - braon ili teget! Da ne bude baš sve tamno i tmurno, i druge neutralne nijanse su primenljive - boja crvenog vina, šampanjca, maslina... 

U ključne komade su Dankinje spremne da ulože dosta - jakna, obuća i tašne moraju da budu kvalitetni, ali zato se računa da će dugo i trajati. Ne ustežu se da kupuju u "sekond hend" radnjama, ali i da međusobno razmenjuju garderobu. 

moda u danskoj patike.jpg
Shutterstock , Shutterstock / Olga Kuleva 

Vrlo često su modne kombinacije slojevite, jer vreme zna da bude varljivo. Udobnost im je posebno važna kako bi mogle da dosta borave napolju, kao i da s lakoćom pešače ili voze bicikl.

Zato će se žene u Danskoj samo u retkim prilikama odlučiti da obuju cipele sa visokim štiklama. Patike su opšteprihvaćeni izbor, a borba za ravnotežu u vrtoglavim salonkama kakvu mi često vidimo na ulicama u Srbiji tamo bi bila čista egzotika. Još primera modnog "tihog luksuza" i neutralnih modnih kombinacija pogledajte u galeriji slika.

Shutterstock / Olga Kuleva Neutralne boje, tihi luksuz...

Tekst: Lepa&Srećna

BONUS VIDEO:

Slip haljina u kombinaciji sa rukavima TikTok/shrutislookbook