KREĆU INSPEKTORI, NE IDITE NA ANTIEJDŽ TRETMANE PO SALONIMA: Gde jedino smete da primite botoks, filer, terapiju laserom

Sve su češći slučajevi teških komplikacija nakon estetskih tretmana pokazuju da ima mnogo razloga za oprez pre nego što se odlučite na bilo koji zahvat, pa čak i samo jednu iglicu hijalurona ili botoksa.

Youtube / Vogue

Botoks je neurotoksična materija, a brojni "fileri" kojima želimo da ispeglamo bore mogu da sadrže vrlo štetne supstance. Laser, ultrazvuk, radio talasi... sva ona sredstva za ulepšavanje i podmlađivanje koji se nude na skoro svakom koraku nisu nimalo naivne tehnike i ne treba se za njih olako odlučivati. I jedna jedina injekcija, naročito u nekom delu lica, može da izazove ozbiljne neželjene posledice ako je da nestručna ili neiskusna osoba. 

Povodom sve učestalije pojave da se razne procedure "antiage" medicine obavljaju u kozmetičkim salonima i drugim privrednim subjektima van zdravstvenih ustanova i privatne prakse, Ministarstvo zdravlja sprovodi pojačane inspekcijske nadzore koje zajednički obavljaju zdravstveni i sanitarni inspektori, radi nadzora nad obavljanjem delatnosti neregistrovanih subjekta u pogledu obavljanja medicinskih procedura „antiage“ medicine.

Medicinske procedure "antiage" medicine predstavljaju metode i postupke prevencije, dijagnostike, lečenja i rehabilitacije promena nastalih kao posledica starenja, odnosno metode čijom se primenom blagotvorno utiče na zdravlje i fizički izgled, a koji se sprovode na zahtev pojedinca. 

U medicinske procedure "antiage" medicine spadaju:

1) tehnike nadoknade volumena kože, potkože i sluzokože u cilju uklanjanja znaka starenja (injektiranje dermalnih filera)

2) primena Botulinum toksina - korekcija bora

3) minimalno invazivne tehnike lifting lica - lifting nitima

4) regenerativna medicina - primena kod uklanjanja znaka starenja: PRP - tehnika injektiranja u estetskoj medicini - uklanjanja znaka starenja na koži lica i tela i druge srodne tehnike

5) mezoterapija - primena u estetskoj medicini i primena u terapijske svrhe

6) hemijski piling

7) kolagen indukciona terapija - dermoabrazija i "microneedling" - (koja prodire kroz stratum korneum ili 0,2 mm oko nosa i očiju, 0,5 mm na ostatku lica i vrata i 1 mm na ostatku tela)

8) karboksiterapija

9) elektromagnetna zračenja:

- neablativno frakciono podmlađivanje površine kože,

- ablativno frakciono pomlađivanje površine kože,

- tretmani intenzivnim pulsirajućim svetlom (IPL), izuzev očne regije,

- fotodinamička terapija,

- radiofrekventna terapija za zatezanja kože,

- uređaji sa infracrvenim zracima i drugim uređajima za tretmane zatezanja kože,

- laseri, tretmani infracrvenim zracima, radiofrekventna terapija, tretmani intenzivnim puslirajućim svetlom i drugi izvori ekvivalentne snage i energije koja se primenjuje u očnoj regiji,

- visokofrekventni, radiofrekventni i drugi tretmani uz pomoć uređaja zasnovanih na energiji kojima se temperature kože povećava na preko 42 °C,

- tretmani pomoću LED svetla (svetlećih dioda) ili ekvivalentnih elektromagnetnih izvora (preko 500 mW•cm -2) za potrebe biomodulacije,

- fokalizovani ultrazvuk.

Nabrojane medicinske procedure "antiage" medicine mogu se obavljati isključivo u zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi koja je osnovana kao opšta ili specijalistička ordinacija doktora medicine, doktora stomatologije, odnosno poliklinika, a kojima je za obavljanje određene procedure "antiage" medicine ministar zdravlja rešenjem izdao dozvolu za korišćenje te medicinske procedure.

Nije dozvoljeno pružanje navedenih medicinskih procedura "antiage" medicine u kozmetičkim i drugim salonima, niti u bilo kojem prostoru koji nije zdravstvena ustanova ili navedena privatna praksa, bez obzira na to da li uslugu pruža lekar ili drugi zdravstveni radnik ili ne.

U skladu sa navedenim, Ministarstvo zdravlja i ovim putem poziva građane da u cilju bezbednog korišćenja navedenih procedura "antiage" medicine i sprečavanja neželjenih efekata njene primene, navedene usluge koriste samo u za to ovlašćenim zdravstvenim ustanovama i privatnoj praksi.