Sunčani dani su pred nama, a sa njima i želja za vitaminom D i preplanulim tenom. Međutim, preterano izlaganje suncu može imati ozbiljne posledice, od pojave bora do povećanog rizika od raka kože. Zato je važno pronaći prirodne načine da svoju kožu zaštitite, a određene namirnice iz vaše ishrane mogu u tome igrati ključnu ulogu.
Hrana bogata beta-karotenom, prekursorem vitamina A, može podstaći prirodnu proizvodnju melanina i pomoći koži da se izbori sa štetnim UV zračenjem. Iako je mrkva najčešći izbor, postoje i druge, još bolje opcije koje ne dovode do neželjenog žućkastog tona kože.
Paradajz
Paradajz je bogat antioksidansima, naročito likopenom, koji deluje kao prirodna zaštita od sunca. Osim što sadrži oko 100 mg vitamina A na 100 g, ovaj plod pomaže u borbi protiv starenja i oštećenja izazvanih UV zracima.
U jednoj studiji BBC-a, 23 žene su bile izložene UV zračenju, a 12 njih je svakodnevno tokom 12 nedelja konzumiralo 55 g paste od paradajza (16 mg likopena). Rezultat: njihova koža je pokazala čak 30% viši nivo prirodne zaštite. Ipak, stručnjaci naglašavaju da paradajz ne može da zameni kremu za sunčanje ali je idealan dodatak uravnoteženoj ishrani. Postoji i grupa ljudi koja treba da izbegava paradajz, proverite da li ste među njima.
Batat
Ovo povrće sadrži obilje beta-karotena, vitamina C i vitamina A, sve ključne sastojke za zdravu, otpornu i mladoliku kožu. Beta-karoten se u organizmu pretvara u vitamin A koji podstiče regeneraciju kože i usporava starenje.
Stručnjaci ističu da batat čini kožu otpornijom na spoljne uticaje i pomaže u sprečavanju bora, pa čak i u borbi protiv melanoma. Njegova narančasta boja otkriva visoku koncentraciju korisnih antioksidanasa.
Celer
Iako sadrži manje karotenoida od mrkve, celer je bogat vitaminom A i vodom koja hidrira organizam i pomaže u regulaciji krvnog pritiska. Sa oko 200 mg vitamina A na 100 g, odličan je saveznik za preplanuli ten.
Može se konzumirati u svežim salatama, kao dodatak sokovima (u kombinaciji sa paprikom, paradajzom, mrkvom ili voćem bogatim pigmentima poput manga i narandže).
Međutim, stručnjaci upozoravaju da celer može izazvati fitofotodermatitis. U pitanju je reakciju sličnu opekotinama kada koža nakon kontakta sa određenim biljkama bude izložena suncu. Zbog toga, uvek budite oprezni i pažljivo uvodite ovakve namirnice u ishranu tokom leta.
Zaštita kože ne dolazi samo iz bočice sa kremom, već i iz tanjira. Paradajz, batat i celer su prirodni saveznici u očuvanju zdravlja kože i borbi protiv štetnih efekata sunca. Kombinujte ih sa zdravim navikama, i vaša koža će vam biti zahvalna.
Pročitajte još i kako da pripremite kožu za sunčane dane.
BONUS VIDEO: