Prolećni, osunčani dani, u kojima uživamo, treba da nas podsete i da je vreme da počnemo da štitimo kožu od štetnog UV zračenja. Iako temperature nisu previsoke, kao letnje, sunce deluje na našu kožu i može da dovede do negativnih posledica. Da biste to izbegli i da biste napravili dobru pripremu kože za leto, potrebno je da obratite pažnju na nekoliko stvari.

1. Hidriranje

Hidrirana koža će se bolje odupreti opekotinama. Ako već niste, krajnje je vreme da počnete da koristite hidratantnu kremu ili losion kako bi koža bila nahranjena i meka. 

2. Redovan piling

Redovnim pilingom ćete ukloniti mrtve ćelije kože i učiniti je glatkom i spremnom za sunčanje. Koristite blage pilinge za lice i telo jednom nedeljno. Ako mislite da ima potrebe za češćim pilinzima, konsultujte se sa dermatologom u vezi sa ovom rutinom, kako ne biste oštetili kožu. 

3. Krema sa zaštitnim faktorom

Iako vas pirmarno asociraju na leto, kreme sa zaštitnim faktorom bi trebalo da koristite tokom cele godine. Odaberite losion ili sprej za sunčanje i redovno ga koristite ujutru, naročito ako koristite proizvode za negu koji mogu da pojačaju osetljivost kože na sunce (poput retinola).

4. Hidriranje iznutra

Pored spoljašnje, veoma je važna i unutrašnja hidratacija. Pijte dovoljno vode tokom dana da biste kožu održali elastičnom i bolje je pripremili za sunce.

Pravo je vreme da pripremite kožu za leto
Shutterstock  Redovna hidratacija je važna za negovanu kožu

5. Zdrave namirnice

Pokušavajte da unosite dovoljno voća i povrća u organizam. Bazirajte ishranu na namirnicama bogatim vitaminom C, E i beta - karotenom kako biste poboljšali zaštitu kože od sunca i pripremili je za letnji period.

Ako imate bilo kakvih nedoumica ili pitanja u vezi sa zaštitom kože od sunca, posetite dermatologa i u dogovoru sa njim isplanirajte svakodnevnu rutinu za negu. Stručno mišljenje i adekvatni saveti će vam pomoći da održite kožu zdravom tokom cele sezone sunčanja. Uživaćete u toplim danima i dobićete prelep ten, bez rizika od negativnih posledica po kožu i opšte zdravlje.

Pročitajte i šta je potrebno za lice bez bora.

BONUS VIDEO:

Kako pripremiti kožu za proizvode za samopotamnjivanje? Tiktok/auroralovestrand

 Tekst: Lepa&Srećna/K.L.