Farbanje kose kod kuće može da bude uspešno, pa čak i veoma zabavno, ako pratite pažljivo određene korake. Postoji nekoliko stvari koje treba da imate na umu pre nego što se upustite u ulogu frizera.

1. Priprema kose

Za postojanu boju, neophodna je adekvatna priprema. Operite kosu dan pre farbanja kako biste uklonili nečistoće i ostatke proizvoda za oblikovanje. U redu je i ako od pranja do farbanja prođe dva dana, ali imajte u vidu da će se farba teško "primiti" na masnu ili suviše prljavu kosu. Nemojte koristiti regenerator prilikom tog pranja, jer on može da oteža čitav proces. 

2. Zaštita kože

Pre nego što počnete sa farbanjem, obavezno nanesite vazelin ili masniju kremu na lice i vrat, odnosno duž linije kose, kako ne biste narednih nekoliko dana imali fleke po koži. Takođe, važno je da testirate da li će proizvod možda izazvati alergijsku reakciju. Uzmite malu količinu farbe i nanesite je na deo glave. Sačekajte 15 do 20 minuta i proverite da li osećate peckanje, svrab ili imate neku sličnu reakciju. Ovaj korak je naročito važan ako se prvi put farbate, ili ako ste promenili proizvođača farbe.

3. Nivo hidrogena

Ako kupujete profesionalne farbe za kosu, uz koje se hidrogen nabavlja posebno, budite oprezni pri kombinaciji. Za tamnije tonove preporučuje se upotreba hidrogena od 3%, dok je hidrogen od 9% pogodan za zahtevnije izvlačenje boje ili posvetljivanje. Hidrogen od 6% mnogi profesionalci nazivaju "zlatnom sredinom", jer ne utiče na promenu nijanse i pogodan je za sve vrste farbanja. Za najsvetlije nijanse,  koristi se hidrogen od 12% pa je idealan za pramenove ili tretmane blajhanja. Boje se sa hidrogenom mešaju u različitim odnosima 1:1, 1:1,5 ili kod plavih čak 1:2. Uputstvo za mešanje možete da nađete na kutiji farbe, a poželjno je i da se konsultujete sa prodavcem ili svojim frizerom, kako biste izbegli moguće greške.

shutterstock_762186148 (1).jpg
Foto: Shutterstock Nanošenje farbe na kosu

4. Vreme "stajanja" i ispiranje

Nakon što ste naneli boju od korena ka krajevima, obavezno pročitajte koliko bi trebalo da držite farbu na kosi. Trudite se da ne prekoračite preporučeno vreme, jer to može da vam ošteti dlaku, ali i kožu glave. Ako primetite neke od promena na vlasištu nakon farbanja, obavezno posetite dermatologa i proverite da li je sve u redu.

Temeljno isperite boju toplom vodom dok voda ne postane bistra, a onda upotrebite standardni šampon i priloženi regenerator za dodatnu negu. Zapamtite ili zabeležite datum farbanja i trudite se da do sledećeg prođe minimum 4 nedelje.

Pročitajte i 10 navika koje vam uništavaju kosu.

BONUS VIDEO:

Skandinavski pramenovi Tiktok/elblakee

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.