Farbanje kose je savršen način da malo osvežite ili potpuno promenite svoj izgled, da prikrijete znakove starenja i vizuelno se podmladite, da izgledate modernije i negovanije.

Ipak, farbanje sa sobom nosi i značajno veću obavezu kada je u pitanju nega.

Ako želite da vam boja uvek bude lepa, kao i da nemate izrastak, morate se farbati redovno, jer se boja ispira a kosa raste i otkriva vašu prirodnu boju.

Sa druge strane, poznato je da kiseline koje se mešaju sa farbom, kao i razni prelivi i tehnike izbeljivanja mogu značajno da oštete kosu, koja može početi da opada, da se lomi, izgleda beživotno... Zato je važno znati najosnovniju stvar - koliko često možete da se farbate, a da ne uništite kosu!

Verovali ili ne, odgovor zavisi od boje u koju se farbate. Tako plavuše, zbog agresivnih preparata i tehnika kojima se izbeljuje kosa, ne bi trebalo da se farbaju češće nego jednom u dva meseca, dok se izrastak izolovano sme farbati najčešće na svake tri sedmice.

Ako volite svetlu kosu i farbanje, ali ne želite da to radite često, popularni balajaž je savršen za vas, jer između dva farbanja može da prođe i nekoliko meseci, a frizura će cam i dalje biti fantastična. 

Kod brineta i crnki, pak, učestalost farbanja zavisi od toga koliko se boja ispira, ali ne bi smele da farbaju celu kosu češće nego jednom u mesec i po do dva.

Najkomplikovanije je održavati crvenu kosu intenzivnom i lepom. Ova boja se najviše ispira i zahteva češće farbanje, pa je najbolje da brigu o crvenoj kosi prepustite frizeru koji će nijansirati koren jednom mesečno i brinuti da ostatak kose ne izgleda isprano. Pogledajte i trik Kejt Midlton kako staviti puder da izgleda kao da ga nemate.

BONUS VIDEO

FRIZURA BOB ZA TANKU KOSU Instagram/pollyvsayer

Tekst: Lepa&srećna/B.S.