Mnoge žene gotovo svakodnevno stilizuju kosufigarom ili presom, ali retko odvoje vreme za njihovo čišćenje. Vremenom, sprej za zaštitu od toplote i druga sredstva se nagomilavaju na njihovoj površini i otežavaju proces pravljenja frizure.

Ako redovno oblikujete kosu na ovaj način, potrudite se da bar jednom mesečno očistite njihovu površinu, naročito keramičke delove koje prislanjate na kosu

Kako da očistite figaro ili presu?

Nakon što završite sa oblikovanjem frizure, isključite presu i ostavite je da se ohladi. U međuvremenu pomešajte dve kašike alkohola, dve kašike sirćeta i dve kašike vode u posudi posebnoj posudi. Uzmite četkicu za zube (koju ćete koristiti samo za ovu namenu), umočite je u rastvor i ocedite, a zatim pređite blago preko keramičkih ploča i preko delova u kojima su se zadržale čestice proizvoda za kosu ili prašine.

Nakon toga umočite tufer u rastvor i dobro istrljajte površinu pegle i figara. Sve dobro obrišite krpom ili peškirom, a onda ostavite da se osuši. Bilo bi dobro da tog dana ne koristite presu, odnosno da od čišćenja do narednog korišćenja prođe bar 1 dan, za slučaj da je deo tešnosti ušao u unutrašnjost.

Redovnim čišćenjem možete da produžite vek ovim uređajima, ali i da sprečite da se bakterije razvijaju i prenose na kosu i teme. Takođe, lakše ćete oblikovati kosu čistom presom ili figarom i nećete osećati neprijatan miris sagorevanja svaki put kada pravite frizuru.

Pročitajte i 3 najgore frizure za tanku kosu.

BONUS VIDEO:

Tonik za masnu kosu koji produžava vreme između pranja Tiktok/@mattrandon

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.