Ako želite da vam koža bude dobro hidrirana, a nečistoće uklonjene bez jakih hemijskih sredstava, vreme je da zavirite u svoju kuhinju.

Zagovornici prirodne kozmetike se "kunu" u superhranu koja je, u poslednje vreme, redovna na jelovniku mnogih kad pripremaju doručak.

U pitanju su ovsene pahuljice, danas vrlo popularne kao zdrava hrana. Da biste od njih napravili koloidno ovseno brašno, odlično za čišćenje suve kože, treba da odaberete one koje su bez ikakvih dodataka - znači, bez šećera, bez cimeta i sličnih začina.

Dovoljno je da ih sameljete u blenderu i pomešate tako dobijeno brašno sa vodom. Tajna delovanja ovsa je u avenantramidima - sastojcima koji deluju antioksidantno i antiupalno.

brasno.jpg
Shutterstock  

Mogu da zaštite od oksidativnog stresa, koji je najveći protivnik lepe kože, smanjuju crvenilo i ublažavaju iritaciju.

Ovas odlično deluje na suvu kožu i pomaže da se održi zaštitna barijera. Smanjuju se i efekti "foto-starenja", pa i podmlađuje kožu.

Zato kozmetički stručnjaci savetuju da brašno od mlevenih ovsenih pahuljica uvek imate pri ruci. Dovoljna je kašičica ovog praha na dlanu, u koju ćete dodati par kapi vode. Razmažite u vid paste, namažite na lice i ostavite da malo stoji. Izbegavajte predeo oka. Isperite mlakom vodom i hidrirajte kožu na uobičajen način.

Tekst: Lepa&Srećna