Mnoge promene na koži pripisuju se gubitku kolagena, kojeg je sve manje kako starimo. Kažu da posle 30. godine, gubimo po jedan odsto godišnje. Ako primetite sitne bore ispod očiju i oko usana, to je zato što koži nedostaje kolagena.

Kada vam se pojave kesice ispod očiju, i to je zbog manjka kolagena. I dok svi pričaju o potrebi da se dodatno uzimaju preparati ovog proteina, zaboravljaju se još tri važna faktora za mladolik izgled kože.

Mnogi se zalažu za oralno uzimanje kolagena, bilo u prahu, u vidu tableta ili rastvora, ali još uvek nema ubedljivih dokaza da bi oni mogli da proizvedu značajnu proizvodnju kolagena koji je neophodan koži. Kao i svaki drugi protein, i kolagen se razgrađuje u procesu varenja na aminokiseline.

Da li će ćelije kože biti u stanju da od gradivnog materijala koji se dobije iz hrane i suplemenata izgrade novi kolagen zavisi od drugih faktora.

Proizvodnja kolagena u koži je direktno ugrožena sunčevim zračenjem, pa je zaštita od UV zraka prvi faktor borbe protiv starenja. Izlaganje suncu je uzrok stvaranja bora, raznih pigmentacija u vidu pega i fleka, što je i klinički dokazano. Zato su kreme sa zaštitnim faktorom vaš glavni saveznik u borbi za očuvanje i stvaranje novog kolagena.

Drugi su retinoli i peptidi, koji direktno utiču na metabolizam kolagena i njegovu prizvodnju. Derivati vitamina A kao što su retinaldehid i tretinoin smanjuju i posledice prethodnog izlaganja suncu, ublažavaju bore i vraćaju elastičnost koži.

retinol.jpg
Shutterstock  

Treći faktor su vitamini i drugi antioksidanti koji smanjuju razgradnju postojećeg kolagena. To su vitamini C, B3 i E. Prvi se koristi u koncentraciji između 5 i 15 odsto, drugi - poznat kao nijacinamid, obično u koncentraciji između 5 i 10 odsto. Vitamin E, poznat kao alfa tokoferol, često je sastojak koji se dodaje u kreme.

Tekst: Lepa&Srećna