Poznato je da među sastojcima koje imamo u kuhinji ima mnogo onih koji se koriste i u službi lepote, a među njima su i jaja. Proteini u jajima su zaslužni za sužavanje pora, ali i za regeneraciju kože. Oni, takođe, potpomažu i obnavljanje ćelija kože, što na duže staze ublažava bore.

Jaja mogu biti delotvorna i protiv bubuljica na licu, jer sadrže i enzim po imenu lizozim koji ciljano deluje protiv bakterija koje uzrokuju akne.

Maska za lice od belanceta i limuna
Youtube/Printscreen/ AmyLearnsToCook 

Uz to, bogata su kalijumom i magnezijumom koji hrane i hidriraju kožu, što usporava starenje i čini da ten bude blistav. Još jedna prednost ove namirnice jeste što se u njoj nalazi i riboflavin koji je zadužen za izbacivanje toksina i slobodnih radikala koji oštećuju ćelije kože.

Da jaja obiluju hranljivim materijama dokaz su i kolagen i vitamin A, koji se takođe u njima nalaze.

Maska za lice od belanceta i limuna
Profimedia 

Domaća maska za lice od belanceta i limuna

Umutite samo belance od jednog jajeta, dok ne dobijete penu. Potom dodajte sok od pola limuna i izmešajte. Nanesite masku na lice i ostavite da odstoji 30 minuta. Nakon toga masku isperite toplom vodom, a potom nanesite hidratantnu kremu ili kremu protiv bora.

Ova maska deluje kao prirodni "face lifting" jer zateže kožu i blago je podiže. Ujedno, ova dva sastojka u kombinaciji pojačano deluju protiv viška sebuma, pa tako dubinski čiste kožu.

Tekst: Lepa&Srećna