Nega jeste preduslov za blistav ten i mladolik izgled, ali pored krema i seruma koje nanosimo, važno je i da se zdravo hranimo i u organizam unosimo potrebne vitamine koji kožu održavaju zdravom i negovanom, te sprečavaju prevremenu pojavu bora, fleka i drugih nepravilnosti na licu.

Evo liste vitamina koji su korisni za održavanje zdrave i mlade kože!

Vitamin C

Antioksidansi koji se nalaze u vitaminu C od velike su pomoći protiv starenja kože. Ovaj vitamin je koristan u zaštiti naše kože od zagađenja i UV zraka, a pomaže i u borbi protiv finih linija i bora. C vitamin ujednačava ton kože, pomaže u održavanju hidratacije kože, štiti kožu od oštećenja, a doprinosi i njenom zatezanju.

Krema od dva sastojka protiv podočnjaka
Shutterstock  

Vitamin D

Vitamin D je poznat kao vitamin sunca i njegov glavni izvor je sunčeva svetlost. Međutim, ako dugo boravite na suncu, to može izazvati probleme poput opekotina, a s druge strane, ako u organizmu postoji nedostatak vitamina D, onda se pojavljuju problemi bubuljica i akni, kao i prevremeno starenje kože. Vitamin D možete unositi kroz obroke, tako što ćete u ishranu uključiti masnu ribu i mlečne proizvode.

Žena pije
Shutterstock  

Vitamin E

Vitamin E sadrži antioksidante koji smanjuju oštećenje kože i istovremeno podstiču proizvodnju kolagena, a ovaj vitamin štiti i od ultraljubičastih zraka sunca. Ako ga u telu nema u dovoljnoj količini, takođe utiče na prevremeno starenje. Vitamin E možete unositi kroz mnoge orašaste plodove, voće i povrće.

Hleb i mleko za bore oko očiju
Shutterstock  

Vitamin A

Nedostatak vitamina A vas takođe čini žrtvom bora i akni. Vitamin A ima antioksidativna i antiinflamatorna svojstva, za koja se veruje da smanjuju pojavu bora, akni i preranog starenja, a kroz ishranu ga možete unositi tako što ćete konzumirati voće i povrće poput šargarepe, bundeve i slatkog krompira.

Tekst: Lepa&Srećna