Rezultati američkog istraživanja po kojima UV lampe za sušenje gel laka na noktima  mogu da budu opasne po zdravljezabrinuli su mnoge. 

Posledice su bile vidljive već posle 20 minuta korišćenja u jednoj varijanti testa, kao i nakon 20 minuta primene UV zraka tokom tri dana, u drugom testu. Kako da sačuvate opšte zdravlje i zdrave ruke i nokte i kome se gel lak nipošto ne preporučuje?

"Najveća opasnost krije se u tome što ultraljubičasto zračenje ima kumulativan efekat - efekti se `skupljaju` tokom dugogodišnje primene", kaže dr Predrag Majcan. Ovaj dermatovenerolog objašnjava da su UV zraci toliko moćni da se upotrebljavaju i za lečenje, ali isključivo pod vrlo kontrolisanim uslovima i uz nadzor lekara.

dr predrag majcan gel lak za nokte uv lampa.jpg
Shutterstock , Youtube / K1 

"Najopasniji su zraci za delove tela koji su i tokom godine izloženi ovim zracima - lice, predeo dekoltea i šake", kazao je dr Majcan u emisiji "Jutro" na TV Prva. Efekti su različiti, u zavisnosti od uzrasta i drugih karakteristika. "Na primer, pod većim rizikom su riđokosi, kao i osobe svetle puti", objasnio je.

Dermatolozi su, po njegovim rečima, apsolutno za to da upotreba bude ograničena.

"Kod nas su UV lampe izbačene iz upotrebe i koristimo isključivo LED lampe", kaže Danijela Vukojević, strukovni kozmetičar.

uv lampa za gel lak manikir-min.jpg
Shutterstock  

"Doduše, i kod UV lampi je došlo do pomaka, jer sad one suše lak za 30, pa čak i samo 5 sekundi, a ranije je zračenje trajalo i po tri minuta." Po njenom mišljenju, LED lampe su bezbedne, kao i lakovi sa sastojcima koji ne ulaze u krvotok.

gel lak uv lampa.jpg
Shutterstock  

Ipak, dr Majcan podseća da se efekti nekih proizvoda, pa i lekova, mogu otkriti tek nakon 15 ili 20 godina upotrebe i da zato treba biti obazriv. Njegov predlog je veoma ograničena primena gel lakova i periodi odmora za nokatnu ploču.

I doktor i kozmetičarka su saglasni da bi tretman gel lakom trebalo zabraniti osobama mlađim od 18 godina. Kako je rekla Danijela, devojčice počinju da rade gel lak već od 12 godina. "Tako nešto nikad ne bih dala svom detetu i to ne odobravam", kazala je kozmetičarka. "Međutim, roditelji su nemoćni pred trendom lepote." 

Tekst: Lepa&Srećna