Mladalački izgled kože, kose i tela, je san mnogima, a postoje mnoge navike koje nam mogu "dodati" godine. Svi znamo da se metabolizam usporava vremenom, da se koža menja i nastaju bore. Zdrava ishrana, pravilna hidratacija i redovna nega se podrazumevaju ukoliko želimo da zadržimo mladolik izgled, a dermatološkinja Tatjana Egerova upozorava na navike koje dovode do ubrzanog starenja kože.

Prema njenim rečima zračenje računara ili tableta može da izazove proširene pore, bore i hiperpigmentaciju kože, poznatu kao melazma. "Melazma koja nastaje zbog ovoga se gotovo ne razlikuje od melazme izazvane ultraljubičastim zračenjem“, objasnila je doktorka i apelovala da se krema za zaštitnim faktorom nanosi i u zatvorenom prostoru.

Trljanje očiju

Ona je naglasila da je jako važno da se posveti pažnja i nezi vrata i dekoltea, i da je pored onih za sunčanje, neophodno koristiti i hidratne kreme i retinol. Ona je istakla da najčešće grešimo kada trljanjamo oči rukama

"Možete oštetiti krvne sudove, što će dovesti do pojave podočnjaka i bora“, istakla je doktorka.

Tuširanje vrelom vodom

Poznato je da sunce izaziva prevremeno starenje kože i ozbiljno oštećuje lice kada nije zaštićeno kremom za sunčanje,a podjednako su štetne i tople kupke. Čest kontakt sa toplom vodom dovodi do oštećenja površinskog sloja kože, a takođe izaziva suvoću i iritaciju kože “, upozorava dermatološkinja i savetuje da temperatura vode treba da bude nešto viša od telesne temperature, a nakon kupanja potrebno je namazati kožu.

tusiranje pred spavanje
Youtube/Printscreen/Trading Depot Ltd 

Izvor: Lepa&Srećna