Većina žena želi da im kosa bude uvek besprekorno isfenirana i mnogo truda ulaže u to. Tretmani presom i fenom su deo svakodnevice, a toplota neminovno isušuje kosu i ubrzava "pucanje" krajeva. Frizeri zato savetuju da koristimo neki od preprata za zaštitiu kose od toplote i upozoravaju na najčešće greške koje pravimo.

Peremo kosu vrelom vodom

Zaštita i nega kose počinju od pranja. Većina žena kosu pere vrelom vodom, a to je prema rečima stručnjaka, najveća greška. Vruća voda isušuje kosu, čini da se koren brzo masti i krajevi "pucaju". Zato je od velike važnosti da zapamtimo da se kosu peremo mlakom vodom, kao i da koristimo blage šampone.

"Ako kosu šamponirate dva puta aktiviraju se lojne žleze na glavi, a onda vam kosa postaje masnija. Jedno šamponiranje je sasvim dovoljno", rekla je britanska frizerka Luis Galvin.

Fen nikad ne uključujte na najjače i vodite računa da bude dovoljno udaljen od kose

U želji da što pre završimo feniranje, najčešće uključimo fen na najjaču temperaturu, a onda, kako bi kosa bila idealno ravna ne vodimo računa o tome da fen ne sme da bude priljubljen uz dlaku.

"Pucanje kose možete da izbegnete tako što fen držite barem tri centimetra udaljen od kose i usmeren odozgo prema vrhovima", tvrde stručnjaci i upozoravaju da feniranje ne sme da traje predugo. 

Idealna temperatura prese je 200˚ C

Mnoge pegle i prese za kosu mogu da dostignu temperaturu od  250˚ C, ali preporuka je da ih nikada ne stavljate na maksimum. Takođe, frizeri tvrde da kosu može da se pegle tek kad je potpuno suva. Kada završite na krajeve nanesite ulje za oporavak kose.

Izvor: Lepa&Srećna