Istraživanja kažu da jedna noć lošeg sna može uzrokovati, viseće kapke, natečene oči, tamne podočnjake, bledu kožu, više bora i opuštene uglove usana.

Poslednje studije zaključile su da je dvodnevno ograničenje sna negativno uticalo na privlačnost, zdravlje, pospanost i pouzdanost učesnika. Prvo i najvažnije, treba da shvatite da je san vreme kada se vaše telo popravlja. Ovo važi za epiderm koliko i za mozak ili mišiće. Tokom sna, protok krvi u vašoj koži se povećava, a organ obnavlja svoj kolagen i popravlja oštećenja od izlaganja UV zračenju, smanjujući bore i staračke pege.

Stručnjaci su izdvojili pet saveta kako da izbegnete bore na licu.

1. Spavajte celu noć
Najbolje za vaše opšte zdravlje je da spavate dovoljno. Rezultati lošeg sna za vašu kožu su brojni i značajni, uključujući kožu koja brže stari, i kožu koja se ne oporavlja od stresnih faktora iz okoline kao što je izlaganje suncu. Trebalo da spavate u proseku sedam do devet sati. Ako se pitate kako da resetujete svoj unutrašnji sat i nadoknadite odmor, pokušajte da spavate vikendom i na taj način nadomestite manjak sna.

2. Operite lice pre spavanja
Utvrdili smo kako je spavanje siguran način da pomognete vašoj koži da se popravi: povećava se protok krvi, obnavlja se kolagen, a mišići na vašem licu opuštaju se nakon dugog dana. Ali odlazak na spavanje sa prljavim licem takođe može štetiti izgledu vaše kože. Čišćenje lica svake večeri je nedvojbeno važnije nego ujutro - ne morate da koristite otmene proizvode vežno je da lice bude čisto.

3. Koristite hidratantnu kremu za noć i stavite čašu vode na noćni stočić
Pranje lica može da ga isuši, a spavanje takođe može da dehidrira kožu, posebno ako dremate u okruženju sa niskom vlažnošću. Iako hidratacija vodom za piće može donekle pomoći, ono što vašoj koži zaista treba noću je hidratantna krema. Ona ne mora da bude najskuplja, dovoljno je da bude gusta.

4. Spavajte na leđima ili koristite posebnu jastučnicu
Položaj u kom se nalazi vaše lice dok spavate (jednu trećinu vašeg dana!) važan je za kožu. Spavanje na gruboj pamučnoj površini može iritirati kožu i stisnuti lice tokom čitave noći, što rezultira borama. Dok je većina bora uzrokovana izrazima koje pravimo dok smo budni, bore na licu i grudima mogu biti rezultat spavanja na stomaku ili boku. Lako rešenje za ovo je spavanje na leđima, a ako više volite da spavate na boku, nabavite jastuk za kožu. Jastuk od satena ili svile najmanje pravi iritaciju i kompresiju kože, dok jastučnice od bakar-oksida mogu smanjiti fine bore.

5. Podignite glavu
Dokazano je da podizanje glave pomaže kod hrkanja, refluksa kiseline i curenja iz nosa – svih problema koji mogu narušiti kvalitet vašeg sna, a samim tim i vašu kožu. Pored toga, može pomoći u smanjenju kesa i krugova ispod očiju poboljšavajući protok krvi i sprečavajući nakupljanje krvi.

Izvor: Lepa&Srećna