Pored hormonskih promena koje se dešavaju svakog meseca, na izgled kože veoma utiču i navike u ishrani, ali i još nekoliko stvari na koje često ne obraćamo pažnju:

Korišćenje preparata koji ne odgovara tipu kože

Higijena je na prvom mestu, ali samo ako korisite preparate koji odgovaraju vašem tipu kože. Ukoliko vam je koža masna, nikako joj neće odgovarati kozmetika namenjena normalnoj ili suvoj koži i obrnuto. Ma koliko bila skupa, ukoliko je neodgovarajuća, može prouzrokovati upalne procese.

Retko menjanje jastučnice

Pravilna nega lica neće dati očekivane rezultate ukoliko svoju jastučnicu ne menjate redovno. Tokom spavanja se znojimo, na tkanini se skupljaju i masnoća, grinje, perut, ljuspice kože, ostaci kozmetičkih preparata, nečistoće sa kose… Zbog svega toga, preporučuje se menjanje jastučnice bar jednom nedeljno, a može i češće

Loša higijena četkica i sunđera za šminkanje

Na četkicama, naročito onim za nanošenje pudera, skupljaju se ostaci šminke koji su idealna podloga za razvoj bakterija. Kako bismo to sprečili, neophodno je redovno prati četkice. Ako ih samo vi koristite, jednom nedeljno će biti dovoljno. U tu svrhu postoje specijalne tečnosti, ali može poslužiti i blagi rastvor šampona. Nakon toga dobro ih osušite

Nebrisanje mobilnog telefona

Ovo je jedna od stvari na koje najčešće zaboravljamo, a veoma su bitne, ne samo sada, za vreme trajanja epidemije korona virusom. Tokom dana mnogo puta uzmemo telefon u ruke, nekad i tokom jela, za vreme fizičke aktivnosti, u javnom prevozu… Na taj način prenosimo bakterije i nečistoće, koje kasnije završe na licu. Stoga, neka vam ne bude teško, prebrišite bar jednom dnevno telefon krpicom ili vatom umočenom u alkohol.

  Izvor: Lepa&Srećna