Farmerice su najpopularniji komad odeće među ženama decenijama unazad, a jedan od razloga jeste i to što se savršeno uklapaju u svaki stil. Bilo da volite klasiku, hipi, boho, sportski ili „street style“, džins je uvek pun pogodak. 

Postoji čitava filozofija o tome koji modeli pristaju kom tipu građe, i kada jednom pronađemo kroj koji najbolje ističe naše atribute, čvrsto ga se držimo.

Ono što pak, predstavlja problem, jeste kako produžiti vek omiljenom modelu. Kako ga prati, a da ne se džins ne haba? 

Velika je verovatnoća da to ne radimo „kako treba“. Stručnjaci kažu da ogroman broj žena i muškaraca na pogrešan način pere omiljene komade džinsa.

Ovo su najčešće greške koje nam "izbijaju pare iz džepa" i uništavaju omiljenu odeću...

1. Prečesto ih perete

Prvo pravilo jeste da ne treba da ih perete previše često, bez obzira na to što imate poriv da ih posle svakog trećeg nošenja ubacite u mašinu... Stručnjaci tvrde da prečestim pranjem uništavate džins, odnosno pomažete da on pre izbledi.

Opšte pravilo glasi: što manje perete farmerice, to bolje. Ako ih perete prečesto, brzo će izbledeti”, izjavila je stručnjakinja za uklanjanje fleka Suzan Fermor za portal Metro. Njen savjet je da džins perete jednom mesečno na kratkom programu i u hladnoj vodi, a ostatak vremena ih ostavite da se provetravaju na vazduhu.

Ovo ne važi, naravno, tokom leta, kada se više znojite.

2. Obavezno ih prevrnite

Bez obzira na to da li su nove ili stare, uvek ih prevrnite (da unutrašnjost bude spolja) pre pranja u mašini. Tako smanjujete habanje i izbleđivanje materijala, a što ćete najbolje primetiti na džepovima, delu oko rajsferšlusa ili pojasa. 

3. Zakopčajte ih

Takođe je važno da zatvorite rajsferšlus ili zakopčate dugmiće. Na ovaj način ćete obezbediti da farmerice zadrže svoj oblik. 

4. Poseban deterdžent

Za pranje džinsa dobro je koristiti poseban deterdžent koji čuva postojanost boja. Takvi deterdženti sadrže sastojke koji deaktiviraju hlor u vodi, a koji utiče na izbleđivanje boja. 

5. Ne stavljajte ih u punu mašinu

Farmerke nikad ne gurajte u prepunu mašinu. Bez prostora za „pomeranje“, rajsferšlusi, dugmići ili nitne mogu da se zakače za drugo rublje, što će oslabiti šavove i zbog čega će se brže uništiti. Odeća bi trebalo da ima prostora da se slobodno okreće u bubnju - tako da se temeljno očisti, a da je iz mašine ne izvadite vezanu u čvor.