Ako pitate zaljubljenike u kaktuse zašto ih vole, često će vam reći da je to zbog cvetova. Međutim, da bi se do toga stiglo, obično su potrebne su godine i godine čekanja.

Za to vreme, treba kaktuse pažljivo negovati, a u to spada i pravovremeno presađivanje u veću saksiju. Pre nego što počnete da planirate kupovinu debelih rukavica kojima ćete se zaštititi od uboda, pogledajte ovo jednostavno uputstvo.

Za početak, pripremite saksiju slične veličine kao što je ona u kojoj vaš kaktus trenutno raste. Druga neka bude malo veća od nje. 

Mešavina zemlje treba da što više liči na onu u kojoj kaktusi prirodno uspevaju, u pustinji. To znači da ne sme da bude previše plodna, pa je najbolje da je napravite sami. Razmera je sledeća - na tri šake humusa, dodajte tri šake peska i dve šake kamenčića. Izmešajte i sada postupite na sledeći način.

kaktus 2-min.jpg
Shutterstock  

U novu, veću saksiju sipajte malo mešavine na dno. Sad u nju stavite praznu saksiju istu po veličini sa onom kojoj je trenutno kaktus. Ona može i da bude ispunjena bilo čime, bitno je samo da se ne savija, jer vam ona služi kao "kalup" za mesto gde će kaktus doći.

Sipajte na dno veće saksije malo mešavine zemlje, pa na sredinu stavite "kalup saksiju" i svuda ono nje naspite zemlju. Blago utapkajte zemlju. Sada "kalup saksiju" izvadite - u sredini ostaje rupa spremna za kaktus. Njega ćete izvući iz stare saksije tako što ćete ga naopačke izručiti u jednu praznu saksiju - pravo "na glavu" biljke. Ostaje slobodan koren sa zemljom, njega možete lako da uhvatite obema rukama i samo spustite u rupu pripremljenu za njega. Pogledajte.

 Naravno, ako niste sasvim sigurni u svoje veštine, slobodno navucite i rukavice da dodatno zaštitite kožu.

Tekst: Lepa&Srećna