Radišu Mirića (41) iz Lopatnja kod Osečine ne brine cena sirove šljive jer on zna unapred da će ceo rod sa tri hektara pod voćem završiti u sušari. Brine ga samo kad ne rodi.

Bude i loših godina u Podgorini, ali poznati voćarski kraj sa milion stabala šljive retko izda. Ako je cena sirove „kraljice voća“ niska, osuši sve što ne ode za rakiju. A onda može da čeka kupce.

"Ako godina nije kao prošla, onda se isplati sušiti. Mada, ja sam i prošle godine sušio, ali nisam imao tako veliko zaradu. Mada, nisam ni izgubio. Činjenica je da sa voćem ume da bude problem na tržištu jer nema zagarantovane cene i otkupa, zato sušenje ima svoje prednosti. Tada ne mora da se žuri sa prodajom. Ja godinama sušim šljivu i onda prodajem", kaže Radiša. 

Tako rade mnogi u Podgorini. Polovina godišnje proizvodnje suve šljive u Srbiji - oko 3.000 tona proizvede se ovde. Trećina srpske proizvodnje završi na stranom tržištu. Prema podacima Zavoda za statistiku, kupci ovog tradicionalnog srpskog proizvoda su iz Hrvatske, ali i Turske, Holandije, Nemačke, Češke, Rusije...

PROČITAJTE JOŠ: KAKO DA PRAVILNO SUŠITE ŠLJIVE: branje, izbor sorti, skladištenje i pakovanje (SAVETI)

Za jedan kilogram suve šljive potrebno je četiri kilograma sirove. Od pratećih troškova tu su energenti i radna snaga.

 "Ako je sirova šljiva 12 dinara, kao ove godine, a suva deset puta skuplja, logično je da se isplati. U kilogram suve staje četiri kilograma sirove šljive, a to je negde oko 50 dinara. Od jednog vagona (tona) ja dobijem 300 kilograma i potrošim kubik drva tokom danonoćnog sušenja. Tako da može duplo više da se zaradi, ako se ne računa radna snaa", kaže Mirić. napominjujući da je zarada višestruka ako se suši šljiva bez koštice. Takav proizvod na tržištu je duplo skuplji, a samo je početno ulaganje veće.

Od izvoza suve šljive u 2013. godini Srbija je prihodovala više od dva miliona evra. U Osečini ima 160 mini sušara i 27 intrustrijskih tunela za sušenje šljive. Kada od roda zemlja "poplavi", a otkupna cena bude ponižavajuće niska, kao ove godine, kada je za samo godinu dana sa rekordnih 45 srozala na između 10 i 15 dinara za kilogram madžerke i čačanske lepotice, Radiša primenjuje plan B. Tada sva količina nacionalne voćke završi na lesama u sušari. 

Kliknite OVDE da pročitate nastavak teksta i da saznate kolika su ulaganja u opremu!

PageBreak

"Otkupna cena šljive na početku sezone bila je niža čak tri puta nego prošle godine, tako da smo sve osušili. Cena suve šljive je oko evro sa košticom, dok je bez koštice duplo skuplja. Ja sam jednom, kada je šljiva bila deset dinara, osušio i prodao po evro i po. Kupovao sam od drugih proizvođača i sušio. Susašu smo kupili pre 25 godina. Tada je to bilo veliko ulaganje jer je kapaciteta 1.000 kg. Košta oko 14.000 evra, ali sušenje šljiva može da se počne u znatno manjim sušarama koje ne zahtevaju hale, već mogu da stanu i pod neku nadstrešicu ili manju prostoriju", priča iskusni podgorski proizvođač.

Kako objašnjava, prošle godine najviše je zaradio od sušenja stare sorte kruške Takiše. 

"Sušio sam kruške i prodavao ih po ceni suve šljive. To je dobra zarada jer to voće može jeftino da se kupi, a ja imam svoje", kaže Mirić. 

PROČITAJTE JOŠ: BIZNIS SA LEKOVITIM BILJEM U SRBIJI: evo kolika su ulaganja i mesečne zarade, a koje vrste aromatičnog bilja se najviše isplati gajiti

Početno ulaganje sa novim mašinama kreće se 6.000-8.000 evra, u zavisnosti od kapaciteta i načina obrade - da li se suši šljiva sa košticom ili bez nje. Sušara kapaciteta 600 kilograma košta oko 6.000 evra. Kazan za kuvanje šljiva i izbijačica koštica može da se nabavi za oko 2.000 evra. Polovna oprema može da se kupi i za do 5.000 evra. U ovakvim sušarama mogu da se suše jabuke, smokve, aronija, kajsija i drugo voće.

Pojedini su se okušali  proizvodnji čokoladirane šljive. Početno ulaganje sa novim mašinama je oko 12.000 evra, ali je biznis unosniji, naročito ako se izvozi. Za sektor prerade voća i povrća obezbeđena je i podrška kroz nacionalne mere, a poljoprivrednim proizvođačima su na raspolaganju i pojedini fondovi. 

Izvor: Kurir/Blic