Najbolja rakija se peče od autohtonih starih sorti šljiva. Na prvom mestu to je crvena ranka, zatim trnovača, crnošljiva, belošljiva, metlaš... Na žalost ove sorte se gaje na ekstenzivan način uglavnom u zapadnim i centralnim delovima Srbije. Za ove sorte je karakteristična veća tolerantnost na sve bolesti šljiva u odnosu na introdukovane i novostvorene sorte.

PROČITAJTE JOŠ: Uputstvo za orezivanje i vezivanje malina: ovo su najvažniji prolećni radovi u malinjaku za dobar rod

Crvena ranka je naša najznačajnija i najrasprostranjenija rakijska sorta šljive. U narodu je poznata i kao darosavka, ranovača, šumadinka, crvenjača. Sazreva u drugoj polovini jula. Crvena ranka se ne može gajiti u jednosortnim zasadima jer ima sterilan polen pa su joj potrebne sorte oprašivači. Ona cveta nekoliko dana pre požegače a kao oprašivači mogu poslužiti ostale rakijske sorte šljive metlaš, trnovača i crnošljiva. Bez oprašivača (10 odsto od ukupnog broja stabala) zasadi crvene ranke ostaju nerodni. I zasadi sorti čačanska rodna i stenlej koji se nalaze u blizini mogu poslužiti kao oprašivači jer se period cvetanja podudara sa crvenom rankom. Za oprašivanje i oplodnju izuzetno je bitno da vremenski uslovi budu povoljni za let pčela.

Kako se razmnožava crvena ranka - pročitajte OVDE!