Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Saveti

Kako da gajite lekoviti neven u dvorištu: sve o setvi, berbi i sušenju nevena (SAVETI)

Autor Teodora Andric
Autor Teodora Andric

Neven je neverovatno lekovita i ukrasna biljka, a evo kako da je gajite u svom dvorištu!

Izvor: Foto: Profimedia

Neven (Calendula officinalis) ili žutelj, ognjac, zimorod, prstenčac je ukrasna i lekovita biljka, koja se koristi u narodnoj i u zvaničnoj medicini. U lekovite svrhe koriste se suvi cvetovi, čija se berba obavlja ovih dana ili se koriste samo latice cvetova.

PROČITAJTE JOŠ: Čuvarkuća čuva zdravlje: 4 lekovite upotrebe omiljene biljke

U tradicionalnoj, narodnoj medicini, upotrebljava se u obliku raznih čajeva koji pomažu lečenje želudačnih i crevnih oboljenja, za ispiranje usne duplje i grla, a u obliku raznih krema koristi se za lečenje otoka, opekotina, prilikom ujeda pčela i tako dalje.

Ono što ohrabruje proizvođača da se odluči za ovu proizvodnju je i osiguran otkup lekovitog bilja, koji vrše pojedine registrovane organizacije i koje vrlo često nude stručnu pomoć agronoma.

Priprema zemljišta

Kod većine kultura, tako i za ovu kulturu, vrši se zimsko oranje na 25-30 cm, a u proleće se pristupa što boljoj pripremi zemljišta, ravnanju i usitnjavanju zemljišta. Dobro pripremljeno zemljište je osnov sigurnijeg i ujednačenijeg nicanja. U ovom slučaju ne preporučuje se dodavanje organskih đubriva, stajnjaka i slično iz razloga što prevelika količina azota utiče na smanjenje broja cvetova. Preporuka je da se u jesen pred obradu doda đubrivo sa izraženim postotkom fosfora i kalijuma.

Setva

Setva se obavlja u martu, kad je srednja dnevna temperatura 13oC - 16oC. Potrebno je setvu obaviti što ranije, ako to vremenski uslovi dozvoljavaju, jer se usev može ranije ukloniti sa parcele i ustupiti mesto nekoj drugoj eksploatisanoj kulturi. Setva se obavlja mašinama za setvu pšenice i to direktno sa međurednim razmakom 50 cm, na dubinu 3-4 cm.

Za 1 ha potrebno je 5-6 kg semena.

Za redukovanje korova koriste se herbicidi na bazi aktivnih materija S-metolahlor i prometrin. U toku vegetacije neizostavna je agro-tehnička mera kultiviranja, koja se obavlja 2-3 puta.

Kako se neven bere, suši i koristi u proizvodnji povrća - pročitajte OVDE!

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...