Malo je biljaka koje imaju tako opojan miris kao što ima jasmin. Među puzavicama je, sigurno, najlepši, a iz bašte će ga osetiti i prolaznici na nekoliko metara.

Ovaj mirišljavi ukras u dvorištu ima više varijeteta, a neki od njih su najtraženiji za proizvodnju skupocenih parfema kao i aromatizovanih čajeva.

Takvi su, recimo Jasminum sambac i grandiflorum, čiji se pupoljci beru rano ujutru, pre nego što se otvore, kako bi se maksimalno sačuvala njihova aroma. Onda se hiljade cvetova jasmina poređaju u slojevima, naizmenično, sa listićima čaja. To se radu noću, kad je miris jasmina najjači. Posle četiri sata, čaj poprimi miris cvetova i spreman je za pravo uživanje ljubitelja.

Sigurno ćete biti veoma srećni ako odlučite da ovu puzavicu primite u svoj vrt.Ona može da raste i kao grm, ne veći od dva metra, a voli sunce kao i delimičnu senku.

jasmin 2-min.jpg
Shutterstock  

Jasminu je potrebno ocedno, plodno zemljište, a puzavici treba obezbediti i oslonac u vidu rešetke. Lepo uspeva i u većoj saksiji, samo mu je tada potrebna i povremena dohrana. Ukoliko želite da jasmin zadrži formu žbuna, treba ga redovno orezivati. To možete raditi početkom proleća, zatim kad prođe ciklus cvetanja, ali i povremeno tokom cele godine.

Slatki miris jasmina ne očarava samo baštovane, već insekte, ali ova biljka nema previše problema s njima. Ako primetite paučinu ili moljce, uklonite napadnute delove i isprskajte puzavicu insekticidom.

jasmin 3-min.jpg
Shutterstock  

Jasmin se lako razmnožava. Pelcer očistite od precvetalih pupoljaka i viška listova - ostvite samo gornja tri. Donji kraj umočite u hormon rasta, pa posadite pelcer u vlažnu zemlju. Prekrijte saksiju providnom plastičnom kesom izbušenom na par mesta. Stavite saksiju na indirektno svetlo i očekujte da se koren razvije u periodu od četiri do šest nedelja.