Ako želite da prikrijete ogradu koja se ne uklapa baš sasvim u vašu estetiku, najbolje rešenje su atraktivne puzavice. One su idealan način da zaštitite svoju intimu od neželjenih pogleda, a lep su ukras i u malim dvorištima gde nema mesta za glomazne žbunove.

Posebno su atraktivne cvetnice koje mogu da budu i mirisni dodatak vašoj bašti.

Klematis

Na mestu broj jedan mnogih baštovana je klematis. Postoji više od 300 varijeteta ove lepe puzavice. Jedan od najbrže rastućih je klematis "montana" koji fino uspeva čak i na severnoj strani i divno miriše. Klematis možete gajiti i na terasi, samo mu pripremite rešetkasti oslonac.

klematis montana puzavica.jpg
Shutterstock  

Viseća hortenzija

U našim baštama je hortenzija rado viđen "gost", a mnogi ne znaju da ova lepa cvetnica ima i varijantu puzavice. Ona dobro uspeva uz ograde zatvorenog tipa, recimo, uz zidove, a ne traži nikakvo održavanje. Privlači korisne insekte, atraktivna je tokom cele godine, ali raste sporije nego klematis.

viseca hortenzija.jpg
Shutterstock  

Troprsta lozica

Ova listopadna puzavica je odlična za prekrivanje ružnih zidova i fasada. Ako imate neuglednu kućicu u bašti, ulepšaćete je nežnim zelenim listovima koji u jesen dobijaju atraktivnu narandžastu i crvenu nijansu. U prvo vreme je treba malo "usmeravati", ali kad jednom krene uz ogradu koju želite da sakrijete, lozica će sama sebe "održavati". Slobodno izdanke pričvrstite jačom lepljivom trakom na početku.

troprsta lozica puzavica.jpg
Shutterstock  

"Orlovi nokti"

Ukoliko želite puzavicu koja će slatko mirisati u delu bašte gde često sedite, lonicera ili "orlovi nokti", kako je u narodu zovu, je pravi izbor za vas. Snažna zimzelena biljka će opstati čak i pod snegom. Ipak, potrebno joj je barem šest sati direktnog sunca dnevno, pa prilagodite tome mesto sadnje.

orlovi nokti lonicera puzavica.jpg
Shutterstock  

Ruže puzavice

Obično su ruže izbor već iskusnih baštovana, ali i početnici mogu da se oprobaju sa proverenom puzavicom "ajsberg". Atraktivno svetlozeleno lišće i bujno cvetanje čine ovu ružu omiljenom, a otporna je na većinu bolesti i dobro podnosi čak i mraz. Brzo raste i zakloniće vas od neželjenih pogleda.

ruza puzavica iceberg.jpg
Shutterstock  

Tekst: Lepa&Srećna