Ako tražite malo drvo za svoje dvorište, morate se upoznati sa šarenolisnom vrbom. A kad je jednom ugledate, znaćete da je baš ona lepotica koju morate imati. Poreklom je iz Japana, ali odlično uspeva i u Srbiji.

Krasi je gusta, kompaktna krošnja puna raznobojnog lišća. U rano proleće ono je bledoroze boje, a kako sezona odmiče, postaje i zeleno i krem belo. U jesen, lišće požuti, a crvene grančice ostaju kao ukras tokom zime.

Šarenolisna vrba (Salix integra) raste do visine između 120 i 180cm, a zaprema širinu prečnika dva metra. Najbolje uspeva u delovima dvorišta koje su na suncu ili polusenci, a odgovara joj plodno, vlažno i ocedno zemljište.

salix integra sarenolisna vrba 7-min.jpg
Shutterstock  

Vrlo se lako gaji i ne treba mu neka naročita nega. U zimu ili rano proleće valja orezati krošnju, jer se time podstiče vrbin bolji rast i gustina lišća. Imajte na umu da se šarenolisna vrba može gajiti i kao žbun. 

salix integra sarenolisna vrba 2-min.jpg
Shutterstock  

Da bi se dobila forma drveta, kalem se postavlja na čvrsto stablo vrbe, pa pri održavanju, treba odseći sve izdanke koji eventualno krenu iz samog stabla. Isto se odnosi i na koren.

salix integra sarenolisna vrba-min.jpg
Shutterstock  

U sušnim periodima, Salix integra treba zalivati, tako da se nikad ne dozvoli da se zemlja potpuno isuši. Redovno zalivanje je posebno važno u prvim godinama, pre svega u proleće, kad je glavna sezona rasta. Još lepih primeraka ovog divnog malog drveta pogledajte u galeriji slika!

Shutterstock Salix integra raste do visine od dva metra.

Tekst: Lepa&Srećna