Stručnjaci za uređenje eksterijera reći će, zapravo, da su vam potrebne tri stvari u dvorištu: osvetljenje, osvetljenje i - osvetljenje! Ovako duhovito sročen, savet zapravo ukazuje koliko se često važnost dobrog osvetljenja zanemaruje.

Pomislite samo na sate i sate truda koje, svake godine, uložite u sadnju novog cveća, orezivanje sadnica i šišanje travnjaka. A onda, svake večeri, već s prvim mrakom, ta lepota tone u tamu.

Brigu vezanu za štednju struje smanjuju upotreba led sijalica, ali i sve češći napori dizajnera da kreiraju lepu i efikasnu solarnu rasvetu. Zato, pustite mašti na volju i obogatite svoje dvorište svetlosnim efektima.

osvetljenje u dvoristu 2-min.jpg
Shutterstock  

Za početak, postavite solarne reflektore na strateška mesta - kod kapije i ulaznih vrata. Možete odabrati model koji u statičnom modu odaje 30 odsto svetlosti, a pojačava se na 100 odsto ukoliko ga aktivirate kretanjem u blizini.

solarni reflektor.jpg
Shutterstock  

Za staze su idealni stubići s fenjerima, a možete ih pronaći u različitim dimenzijama - od 80 do 120 cm visine. Ova razlika može da bude značajna, pa dobro razmislite koji će se najbolje uklopiti u površinu koju želite da osvetlite.

osvetljenje u dvoristu 3-min.jpg
Shutterstock  

Najlepše sadnice dodatno osvetlite reflektorima, jer će onda krošnje predstavljati specijalni ukras - videćete da se trud uložen u gajenje isplati kad tokom večeri i one postanu "svetleće telo" svoje vrste.

Iznad baštenskog stola i stolica postavite toliko moderne sijalice "na kablu", dobićete istog trenutka "instagramski efekat" u bašti.

osvetljenje u dvoristu 4.jpg
Shutterstock  

Odabrane leje ili cveće možete i da naglasite mini solarnim lampama koje se pobodu u zemlju. Međutim, na njih se nemojte oslanjati kao na glavno osvetljenje u bašti, jer su prilično slabe. Pogodne su samo ako već imate dosta svetla, na primer, od ulične rasvete ili svetiljki na fasadi same kuće.

osvetljenje u dvoristu-min.jpg
Shutterstock  

Tekst: Lepa&Srećna