Hortenzije sa raskošnim loptastim cvetovima različitih boja i nijansi ulepšavaju vrtove tokom celog leta sve do jeseni. I kada ne cvetaju njihovi veliki tamnozeleni listovi su zanimljivi ukrasi, posebno u kombinaciji sa cvećem u vrtu. Ova baštenska biljka nije zahtevna za gajenje.

Hortenzija je poreklom iz južne i istočne Azije. Naziv biljke Hydrangea sp. potiče od grčke reči hydro, što znači voden. Ime je dobila po mladoj Francuskinji koja se 1768. godine odevena u mladića ukrcala na brod koji je kretao na jedno, od brojnih istraživačkih ekspedicija u istočnu Aziju, kojima je cilj bilo otkrivanje novih, do tada nepoznatih vrsta biljaka. Većina vrsta hortenzija je visoka od jednog do tri metra, dok ostale imaju mala stabla ili su penjačice, koje mogu dostići do 30 metara u visinu. Mogu da budu listopadne ili zimzelene, a većina kultivisanih vrsta su listopadne.

PROČITAJTE JOŠ: AKO PLANIRATE VENČANJE: Ova 3 trenda za bidermajer u 2017. godini će vas oduševiti

Cvetovi hortenzije su krupni jarkih boja, a listovi veliki nazubljeni. Cvet se razvija na snažnim odrvenjenim izbojcima koji se razvijaju u proleće iz vršnog pupoljka. Cvetne glavice mogu da budu raznih oblika i boja - okrugle, kupolaste ili pločaste, bele, ružičaste, crvene, plave i ljubičaste boje.

Boje cvetova se menjaju zavisno od vrste, ali i od sastava i kiselosti zemljišta, od plave do ljubičaste, ružičaste i crvene. Prirodna boja cveta je ružičasta ili bela, ali malim "trikovima" može da se menja. Plava ili ljubičasta boja cvetova se dobija, ako se zemljištu doda po jedna supena kašika istucane stipse više puta kada se pojave pupoljci. Cvetovi dobijaju plavu boju, i ako se u zemljište uz korenje stave ekseri, ili iglice bora rasporede na zemljište oko grma. Nekada su žene dobijale plavu boju cvetova, tako što su u vodu za zalivanje dodavale mastilo za nalivpero. Samo kod belih sorti hortenzija boja cvetova ne zavisi od zemljišta, i uvek su beli.

Hortenziji odgovaraju svetla mesta u vrtu zaštićena od direktnog sunca i polusenka. Mogu da se sade pojedinačno ili u grupama, a neke vrste uz zidove kuća ili uz pergole.

Hortenzija zahteva bogato humusno zemljište, bez kreča, ravnomerno vlažno i blago kiselo.

Hortenzija je močvarna biljka, i leti za vreme cvetanja zahteva mnogo vode. Najbolje je da se zaliva u jutarnjim časovima, vodom koja nema ni malo kreča u sebi, kišnicom ili vodom koja je odstajala.

U proleće, sa početkom vegetacije hortenziju treba prihranjivati đubrivom, specijalno pripremljenim za tu vrstu biljaka.

PROČITAJTE JOŠ: JUŽNO VOĆE U VAŠOJ DNEVNOJ SOBI: 7 egzotičnih biljaka koje možete da uzgajate u saksiji

Hortenzija cveta bujno, ako se drastično ne orezuje. Ona zahteva i povremenu rezidbu, da se uklone suve, a i bočne grančice, a ako je starija, treba joj malo prorediti grane, da ima dovoljno vazduha. Ako se oreže u nivou zemljišta cvetaće tek naredne godine.

Suve precvetale cvetove hortenzije treba odstranjivati redovno iznad cvetnih pupoljaka. U jesen se pažljivo skidaju precvetali cvetovi, ali ih je bolje ostaviti do proleća, jer štite biljku od oštrih zima. Kod skidanja cvetova treba obratiti pažnju da se ne oštete novi pupoljci. U proleće, kada listovi ozelene, odrežu se cvetne drške do prvih listova, i tanki i stari izboji u nivou zemljišta. Na taj način se oblikuje forma i poboljšava izgled grma.

Hortenzija se razmnožava deljenjem iz korena u rano proleće ili reznicama koje se vrlo brzo ožiljavaju. Reznice se u proleće uzimaju sa grana koje ne cvetaju.

Hortenzije se gaje zbog njenih veoma lepih krupnih cvetova intenzivnih boja. I kada ne cvetaju one su zanimljivi ukrasi zbog svojih velikih, tamnozelenih listova. Zato su lepa pozadina cvetnim gredicama u kojima raste cveće svetlijih boja. U kombinaciji sa drugim ukrasnim grmljem su veoma atraktivne.

Hortenzije su lep ukras pergola, ali i ograda. Mogu da se kombinuju i sa živom ogradom i stvore lep vizuelni detalj.

Zimi hortenziju treba napolju zaštititi od smrzavanja. Može se zagrnuti zemljom ili pokriti suvim lišćem, sitnom slamom ili jelovim granama.

Simbolika hortenzije je pomirenje ljubavnika ili bračnih parova. Buket hortenzija označava mir u kući i srdačnost, a veruje se i da smiruje um.

Svi delovi hortenzije su otrovni. Ne izazivaju probleme pri dodiru, ali mogu da budu opasni ako se progutaju.

Tekst: Stefan Tanasijević

Izvor: Art Nit