Malč može biti bilo koji materijal koji se može raširiti preko zemlje kao prekrivač, kako bi se sprečilo nicanje korova i preterani gubitak vlage iz tla u bašti. On ima ulogu i tokom leta, kada štiti koren svake biljke održavajući hladovinu.

Tokom zime, može da spreči izmrzavanje korena u najhladnijim danima. Pri svemu tome, zahvaljujući materijalima od kojih se pravi, malč doprinosi i lepom izgledu bašte.

Neke vrste malča su izuzetno atraktivne. To važi, recimo, za sitno seckanu borovu koru koja se, dodatno, i farba u dekorativne boje. Takav malč može biti smeđe, crvenkaste, zelene, pa čak i plave boje. Računajte da je potreban sloj debljine oko 5 centimetara. To znači da će vam jedan džak, od 50 litara, pokriti oko jedan kvadratni metar.

basta leja-min.jpg
Shutterstock  

Iskusniji baštovani umeju da uštede, tako što prvo stave nekoliko slojeva starih novina, pa tek onda sipaju malč. Tako se može i prepoloviti neophodna količina. Kao malč može da posluži i kamen oblutak ili rizla. 

Najbolje vreme da unesete malč u baštu je proleće ili jesen. Nemojte požuriti dok ne vidite gde su iznikle vaše višegodišnje cvetnice, kako ih ne biste slučajno prekrili.

basta paradajz seno-min.jpg
Shutterstock  

Preko delova tla prvo možete da stavite geotekstil, jer će on omogućiti lako sklanjanje i ponovno vraćanje malča u slučaju potrebe. 

Kao malč mogu da posluže i seno ili slama, ali oni nisu tako dekorativni pa se najčešće primenjuju samo u povrtnjacima.

Tekst: Lepa&Srećna