Kad birate biljke za sadnju u malom dvorištu, treba da budete veoma pažljivi. Dok vlasnici velikih bašti mogu da se prepuste eksperimentima, vi nemate taj luksuz.

Sigurno ne želite da utrošite silno vreme u borbi protiv biljaka koje se nekontrolisano šire. Dovoljne su vam muke sa korovom. Zato je najbolje da izbegavate cvetnice iz spiska koji sledi, ma koliko bile  lepe ili mirišljave

Visterija je prelepa puzavica koju svi vole zbog nežnih cvetova koji se spuštaju kao neki čarobni vodopad. Popularne su za pergole, pod njima se osećate baš kao pod živim krovom. Međutim, ovo je agresivna biljka i preuzeće sav prostor u maloj bašti. Njeni izdanci mogu i da unište neke ograde ili fasade.

visterija-min.jpg
Shutterstock  

Đurđevak je drevna biljkakojoj u Srbiji pripisuju fantastična svojstva. Jedan je od obaveznih detalja na uskršnjoj trpezi, a svi vole njegov miris. Nije ni čudo što ga parfemska industrija obilato koristi.

Ipak, ako imate malu baštu, bolje je da se uzdržite od sadnje đurđevka. On se toliko brzo širi da može da preuzme dominaciju čak i u lejama s povrćem.

zimzelena vinka-min.jpg
Shutterstock  

Zimzelena vinka je mnogima omiljena, jer brzo raste, dugo cveta i lepo uspeva pod senkama gustih krošnji - tamo gde drugo cveće brzo ugine. Lepo izgleda u popularnim kamenim vrtovima - alpinarijumima.

Vrlo se uporno širi, pa računajte da će brzo popuniti sav prostor. Ako je bašta malena, ovo nije biljka za vas.

Tekst: Lepa&Srećna