Sobne biljke mogu da vam budu dobri saveznici u borbi protiv dosadnih insekata, jer mnoge od njih svojim opojnim mirisom teraju komarce ili mušice. Ipak, postoje i biljke koje vam nisu korisne u ovom kontekstu, već naprotiv, mogu da privuku bubašvabe. One se hrane biljnim sokovima i umeju da budu zaista uporne. Kako biste to izbegli, održavajte redovno higijenu biljaka, a ukoliko primetite bubice na njima, upotrebite neko od prirodnih sredstava za uništavanje insekata koje neće oštetiti list ili cvet biljke.

Sobne biljke koje privlače bubašvabe

Fitonija

Fitonijabiljka sa nežnim listovima je pravi magnet za bubašvabe. Njegove sočne stabljike su izvor vlage i hrane za ove dosadne insekte

Vres

Vres ili Erika, kako je mnogi zovu, je veoma živopisna biljka koja cveta u više boja. Nama je privlačna zbog izgleda, a bubašvabama zbog guste strukture i vlažnosti u listovima.

erika zardinjera vres.jpg
Shutterstock  Vres

Bambus

Iako ne cveta, bambus je veoma dekorativan i mnogi biraju da im baš on krasi stan. Međutim, njegove stabljike su izvor hrane i skrovište za štetočine poput bubašvaba.

bambus 001.jpg
Shutterstock  Bambus

Orhideja

Nažalost, ova tropska lepotica može da privuče razne insekte, među kojima su i bubašvabe. Cvetovi i listovi orhideje, iako veoma dekorativni, čest su izvor hrane za ove omražene posetioce.

orhideje-min.jpg
Shutterstock  Orhideja

Pogledajte i 5 sobnih biljaka koje ovlažuju suv vazduh.

BONUS VIDEO:

Sobne biljke koje cvetaju TikTok/emlilivingherbestlife

Tekst: Lepa&Srećna/K.L.