Božić je mnogima još lepši praznik od Nove godine, a ljubitelji cveća se oduševljavaju vedrim bojama božićne zvezde i kaktusa.

Božićni kaktus krase prelepi cvetovi u crvenoj, ljubičastoj, narandžastoj, roze, beloj ili ljubičastoj boji.

Ova lepa biljka prazničnog imena može da živi i po dvadeset godina, ali je važno da je negujete u skladu sa savetima cvećara.

bozicni kaktus 2.jpg
Shutterstock  

Potrudite se da sama saksija ima dovoljno veliki otvor tako da se lako odliva višak vode. U suprotnom, on će ostajati na dnu i može uzrokovati propast biljke.Kad god presađujete božićni kaktus, neka nova saksija bude desetak centimetara veća, a ako se korenje previše raširilo, slobodno ga malo skratite.

bozicni kaktus 3.jpg
Shutterstock  

Zemlja nikad ne sme da bude previše vlažna i zalivajte je oskudno, manjom količinom na nekoliko dana. Slobodno dodajte humus i organski kompost, a lišću će prijati orošavanje odstojalom vodom.

Božićni kaktus voli svetlost, pa ga postavite uz prozor koji gleda na istok. Nije neophodno da ima direktno sunce čitavog dana, dovoljno je da to bude ujutro. Idealna temperatura je oko 18-19C stepeni. Pročitajte i kako da presadite kaktus, a da se pritom nikad ne ubodete. 

Tekst: Lepa&Srećna / J. G.