U vreme dok još nije bilo popularnih i svuda dostupnih božićnih zvezda, naše su bake obožavale božićni kaktus (Epiphyllum truncatum). Još uvek je taj kaktus čest ukras naših domova, posebno u vrijeme Božića kada raskošno cvetaju cvetovi u crvenoj, ljubičastoj, narandžastoj, žutoj, beloj i ružičastoj boji.

PROČITAJTE JOŠ: Sobne biljke: cvetnica ehmeja (Aechmea fasciata) voli direktnu sunčevu svetlost (SAVETI ZA NEGU I PRESAĐIVANJE)

Ova biljka spada među člankovite kaktuse koji potiču iz Južne Amerike. Njihovi su listovi promenjeni u zelene i pljosnate članke. Brzo rastu, a novi člankoviti listovi i pupoljci niču iz starog članka, poslednjeg u nizu. Lako se razmnožavaju, a svaki članak ima svoj korenčić. Dovoljno ga je staviti u vlažni pesak i za dvadesetak dana će se ukoreniti, pa ga možete presaditi u saksiju sa zemljom za kaktuse.


Фотографија корисника Ch_55 (@ch_55) дана 18. Окт 2016. у 2:17 PDT

Cveta u rano proleće i zimi, a za božićnu dekoraciju ih kupujemo od kraja oktobra, kada su biljke pune pupoljaka. Božićni kaktus je vrlo tolerantan što se tiče temperature i vrste grejanja, dobro će podneti bilo koji prostor koji ste mu namenili. Najbolje je da stavite biljku na policu prozora na istočnoj ili zapadnoj strani, gde je zaštićen od jakog podnevnog sunca. Ako ga držite u dnevnom boravku ili drugoj sobi u kojoj je temperatura iznad 18 stepeni Celzijusa, cvetovi će biti bogatiji.

Božićni kaktus nije pravi kaktus, pa mu treba više vlage nego kaktusu. Zato ga zalivajte kad god je zemlja suva na dodir i redovno ga pođubrite, barem na svake dve nedelje. Koristite đubrivo za sobno cveće ili posebno đubrivo za kaktuse i sukulente.

PROČITAJTE JOŠ: Savršena biljka za ljubitelje kafe: kako da gajite kafu u sobi (SAVETI ZA NEGU)

Kako postići da nam božićni kaktus ponovno procvata?

1. Nakon cvetanja, kaktusu je potreban period mirovanja od otprilike dva meseca, nakon čega će u proleće ponovno cvetati. Kad procveta ponovno mu treba osigurati period mirovanja tokom kojeg mu osigurajte boravak u senci i na nižim temperaturama (12 do 15 stepeni Celzijusa), uz malo zalivanja, tek toliko da se ne osuši, bez pođubravanja

2. Sa toplijim danima proljeća, kad više nema mrazeva, premjestita ga van – na sjenovito mjesto, redovno ga zalijevajte i gnojite, ponovo će se rascvasti. Za velikih ljetnih vrućina treba mu i orošavati listove.

3. Krajem septembra kaktus ponovo unesite u kuću, u hladniju prostoriju, na temperaturu od 12 do 15 stepeni Celzijusa. Pripremite ga za ponovnu cvetanje tako da mu skratite vreme boravka na svetlosti (sklanjanjem u mračnu prostoriju ili pokrivanjem). Smanjite zalivanje, tek toliko da se biljka ne osuši, i nemojte prihranjivati. Tu neka miruje tokom dva meseca. Kad se ponovo pojave pupoljci, pojačajte zalivanje, počnite s redovnom prihranom i premestite ga u topliji prostor, ali ne na direktno Sunce. Temperatura ne sme pasti ispod 12 stepeni.

4. Božićni kaktus presađujemo na svake 2 do 3 godine, kada mu saksija postane mala. Najčešće to činimo na proleće, ali to nije uslov uspešnog rasta. Potrebna mu je određena zemlja, na primer supstrat za kaktuse i sukulente.

PROČITAJTE JOŠ: Sobne biljke: Medinilla magnifica - veličanstveno ružičasto grožđe (SAVETI ZA NEGU)

SVE SLIKE ČAROBNOG BOŽIĆNOG KAKTUSA U RAZLIČITIM BOJAMA I PREDIVNIH ARANŽMANA MOŽETE POGLEDATI U FOTO GALERIJI!

Tekst: Agatha Borošak/blog Zeleni prsti

Izvor: Dobar život

LepaiSrecna Lepotica koja će doneti radost praznika i predivne boje u vaš dom! Upoznajte neodoljivi božićni kaktus koji osvaja srce svakog baštovana...