Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Inspiracija

KAKO UKRASITI DOM ZA BADNJI DAN I BOŽIĆ

Autor Spomenka Maric
Autor Spomenka Maric

Slama, šišarke, suvo voće samo su neki od detalja kojima možete obogatiti dom tokom božićnih praznika i time naglasiti svečanu atmosferu u vašem porodičnom gnezdu...

Izvor: Foto: Shutterstock

Badnje veče i Božić tradicionalno se proslavljaju porodično, a prigodnim ukrašavanjem kuće u duhu ovog velikog praznika dodatno se naglašava svečana atmosfera.

Povezane vesti

Badnjak, slama, grane drena, žito, orasi, suvo voće, vino, med simboli su Badnje večeri, koja protiče u znaku molitve i posta, najavljujući Božić.

Povezane vesti

Nekada su domaćice sa posebnom ljubavlju ukrašavale svoje domove i tako ga pripremale za dan Hristovog rođenja, a umesto jelke, tradicionalno se kitio veliki Badnjak i to najčešće suvim voćem, šišarkama, bombonama uvijenim u ukrasni šareni papir i ostalim prigodnim ukrasima, a deca su se posebno radovala Božić Bati koji im je donosio poklone.

Izvor: Foto: Shutterstock

Više:Božićna zdravica i deset narodnih izreka

Maštovite dekoracije doprineće svečarskom duhu Badnje večeri i Božića. Slama predstavlja jasle na koje je položeno Hristovo telo po rođenju, a ona je odličan osnov za pravljenje različitih aranžmana koji unose toplinu u dom.

Izvor: Foto: Shutterstock

Od nje možete lako i brzo da oblikujte korpice, odnosno da napravite gnezda koja ćete postaviti na centralna mesta u kući. Ovakve dekoracije prigodne su za trpezarijski sto, klub stočić u dnevnom boravku, a možete ih staviti i na štokove od prozora ako imate dovoljno mesta.

U gnezda odnosno u korpice od slame obavezno smestite simbole ovog velikog praznika: žito, orahe, lešnike, suve smokve i grožđe...

Povezane vesti

Da bi dekoracija izgledala raskošnije, možete dodati i šišarke kao i lišće badnjaka koji, zavisno od kraja Srbije, uglavnom predstavlja drvo hrasta.

Izvor: Foto: Shutterstock

Grančice drena simbolišu dobro zdravlje, osim toga savitljive su pa ih možete uplesti u venčić i okačiti u vašem domu. Možete ih zajedno sa slamom uplesti u "gnezdo", ili ih obmotati oko sveće čiji plamen će obasjavati trpezu za Badnje veče.

Izvor: Foto: Shutterstock

SVE SLIKE POGLEDAJTE I U FOTO-GALERIJI!

Novosti

Najbolje iz rubrike

Inicijalizacija u toku...

Popularno

Najnovije