Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

BOŽIČNA ZVEZDA I KAKTUS SU NAJLEPŠE PRAZNIČNE BILJKE: evo kako da cvetaju i naredne godine

Evo kako da vas božična zvezda i božični kaktus obraduju lepim listovima i cvetovima naredne godine!

  Izvor: Foto: Shutterstock

U toku tri najhladnija meseca - decembar, januar i februar, božićna zvezda i božićni kaktus (zigokaktus), zahvaljujući svom koloritu, svakako su najdekorativnije sobne cvetne biljke. Neguju se, a i razmnožavaju, na sličan način, da bi ponovo cvetale i naredne godine.

Potencijalni odgajivači i ljubitelji božićne zvezde kažu da ova biljka ima krupne crvene cvetove! Međutim, to nisu cvetovi već listovi (brakteje), dok je cvet u obliku sitnih zeleno-žutih bobica izraslih i skupljenih u cvast na vrhu biljke. Dakle, gornji crveni listovi (a mogu biti roze i žuti) dekorativni su kao veliki cvet, a donje lišće je zelene boje.

Božićna zvezda je biljka kratkog dana. To praktično znači da bi brže i zdašnije procvetala - treba je staviti u mračnu prostoriju, odnosno u sobu stana ili kuće gde se retko uključuje električno osvetljenje u večernjim satima. Ako za to odgajivači nemaju mogućnosti, tada se ona u dnevnom boravku prekriva tamnim platnom ili crnom folijom u periodu od sredine oktobra do sredine decembra, da bi u tami mirovala najmanje od 12 do 14 sati dnevno.

Povezane vesti

Zvezdi prijaju svetla mesta u sobi (stanu), ali zaštićena od direktnog sunca, kao i temperatura od 18 do 20 stepeni, uz osrednju vlažnost vazduha. Za vreme cvetanja se obilnije zaliva, ali nikako ne pomera sa mesta, da ne bi odbacila cvet.

  Izvor:

Dipl. inž. hortikulture Tatjana Batalo iz JKP Zelenilo Beograd objašnjava da se saksija sa biljkom ne sme staviti blizu radijatora ili nekog drugog izvora toplote: "Osim jednonedeljnog zalivanja vodom, jednom mesečno se zaliva i tečnim đubrivom. Cvetni listovi (brakteje) zadržavaju se na biljci do februara-marta, da bi nakon toga odbacila sve listove i prešla u period mirovanja. Tada joj se izbojci skraćuju na 10-15 centimetara dužine. U proleće se presadi u novi supstrat i iznese na balkon (terasu) ili u senovitu baštu, kada počinje njen ponovni inenzivni rast. Tada se svake dve nedelje prihranjuje tečnim đubrivom".

Povezane vesti

Božićna zvezda se lako razmnožava reznicama, odnosno iz pelcera. Odseku se grane dužine 10 centimetara i obavezno potope u vruću vodu tri-četiri sata, da bi se sprečilo oticanje mlečnog soka. Ako se pelcer ne potapa u vruću vodu, mlečni sok se brzo stvrdne, napravi čep na orezanoj grančici, koji onemogućava ukorenjivanje žilica. Odsečene grančice se ožiljavaju u mešavini zemlje i peska, pri temperaturi od oko 20 stepeni. Ožiljavanje traje dve-tri nedelje uz upotrebu hormona za ožiljavanje.

Takođe, prilikom skidanja pelcera sa matične biljke, rezana mesta treba posuti pepelom od cigarete da bi se sprečilo curenje mlečnog soka koje iznuruje biljku. Posipanjem pepelom se ujedno sprečavaju i razne infekcije.

  Izvor:

Božićni kaktus nije običan kaktus. U narodu ga zovu i zigokaktus, a njegovi listovi su u vidu pljosnatih članaka. Brzo rastu, a novi člankoviti listovi i pupoljci niču iz starog članka, poslednjeg u nizu. Drži se i u stanu i na balkonu, neguje kao i božićna zvezda. Takođe se i lako razmnožava.

Povezane vesti

"Ako se želi bujna i razgranatija biljka božićnog kaktusa, posle precvetavanja se njegove grane se rukom mogu otkinuti i prekratiti. Na taj se način podstiče granjanje, veća bujnost i više cvetova u narednoj vegetaciji. Tom prilikom otkinuti delovi grana se mogu iskoristiti za razmnožavanje", ističe Batalo.

Zbog svoje građe i bujnog rasta, božićni kaktus je pogodan za uzgoj u visećim saksijama. U vreme cvetanja, iz saksija će visiti grane kao cvetne lozice. U viseće saksije se može posaditi nekoliko biljaka različitih boja cvetova. Osnovna im je boja otvoreno crvena, ali su selekcionisane i biljke sa ljubičastim i belim cvetovima.

Tekst: Miodrag Palić

Izvor: Agroklub

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije