Saznajte kada se sade crna i bela rotkva i kako se skladište nakon branja.
Crna i bela rotkva se tradicionalno koriste kao zimske salate, naročito na posnoj trpezi. Svako ko je u toku avgusta posejao rotkvu u plodovima uživa u januaru.
S obzirom na to da je 2018. godina bila kišna ovo povrće se lepo razvijalo i rodilo lepe i dobro formirane plodove bez puno zalivanja i truda.
„Pored bele i crne rotkve, postoje i rozikaste, žute, šarene, različitog oblika. Zimska rotkva je popularna zato što ne mrzne na niskim temperaturama i visokom minusu. U proteklom periodu je bilo i -15 a koren rotkve koji je bio iznad zemlje nije promrzao“, objašnjava Vladimir Milutinović.
Plodovi crne i bele rotkve nakon branja i čišćenja čuvaju se na hladnom i tamnijem mestu.
Tako očišćene rotkve mogu da se čuvaju i mesecima tvrdi Vlada. Ipak, on najviše voli da plodove donese direktno iz bašte po potrebi.
Izvor: Foto: Profimedia
„Predlažem da se od ove rotkve prave salate, sveža rotkva je pravi izvor vitamina, sadrži dosta kalijuma, gvožđa, fosfora. Ukus je gorak, a postoje više i manje ljute koje se lako prepoznaju po boji kore.“
Crne rotkve su veoma ljute i karakteriše ih jak specifičan ukus, dok su bele nešto blaže i sočnije.
Priprema salate je vrlo jednostavna, rotkva se oljušti, opere i izrenda.
„Kako bi se ublažila gorčina, dobro je tako pripremljenu salatu potopiti u kiselu vodu, uz malo soli i ulja dobija se kvalitetna salata. Uz praziluk po želji prava je poslastica, možda malo teža za stomak ali je izuzetno zdrava i dobra.“
Ukoliko i vi želite crnu i belu rotkvu u zimskoj bašti, budite vredni u avgustu!
Tekst: Vladimir Milutinović
Izvor: Agromedia