Samo malo pažnje je dovoljno da vaša dracena lepo napreduje i dugo bude vaš glavni saveznik u održavanju čistog vazduha u domu. Tokom leta, biće joj vrlo lepo i u dvorištu, pod uslovom da bude smeštena u umerenu hladovinu.

Dracena ne može da podnese direktno sunčevo svetlo, dobiće opekotine na listovima. Ne može, ipak, ni bez svetla, a na manjak reaguje bledom bojom listova. Ipak, ova otporna biljka se lako prilagođava životu u zatvorenom prostoru mada ima tropski “imidž”. Premda se može širiti u skoro žbunastu formu, najčešće se oblikuje kao drvce pa zauzima vrlo malo mesta.

Kako se neguje dracena

Može da dugo izdrži bez vode, a ne voli preterano zalivanje kao ni jaku zimu. Minimalna temperatura treba da bude između 15 i 20 stepeni. Ona nikad ne strada zbog suve zemlje, a kad je previše zalivate - truli, a listovi se opuste i požute.

dracena
Shutterstock  

Hladna promaja i mokra zemlja su najveći neprijatelji dracene. Treba da je orošavate samo zimi i to kada je, zbog grejanja, temperatura viša od 20 stepeni, a leti redje. Ako je leti prostor klimatizovan, orošavanje se ne preporučuje.

Kako se razmnožava dracena

Dracena se razmnožava reznicama koje se uzimaju u proleće. Reznice treba da su dužine 8-10 cm i ostavite ih 24 sata da se prosuše, pa ih onda zasadite u mešavinu treseta i oštrog peska ili u vodu da se ožile.

Ispod reza na glavnoj stabljici pojaviće se novi izdanci. Rez posle orezivanja treba da zalijete kalemarskim voskom, jer predstavlja otvorenu ranu. Ako je glavna stabljika dosta visoka, može se odrezati u više komada i svaki će pustiti koren.

Kakvo zemljište odgovara draceni

Dracenu treba posaditi u humusni supstrat sa tresetom i peskom, a saksija treba da bude dublja i da ima dobru drenažu. Presađuje se svake druge godine, najbolje u proleće.

Od štetočina, napadaju je štitaste vaši i crveni pauk, a protiv njih pomažu insekticidi koje možete  kupiti u biljnim apotekama i nekim cvećarama.

Izvor: Lepa&Srećna