Zumbul je biljka koja pripada porodici ljiljana, cveta u proleće, a najvažnije što treba da imate na umu ako je odgajate suprava temperatura i odgovarajuća količina vode, koje su veoma važni elementi za njen uzgoj.

"Omogućavanje lukovicama da se razvijaju u hladnim, mračnim uslovima je apsolutno ključno", kaže Endru Gaumond, botaničar i direktor sadržaja u Petal Republic.

Kada su spremne za sadnju, lukovicama zumbula je najvažnija sunčeva svetlost, a posuda za lonce sa dovoljno drenaže takođe je ključna. U suprotnom, tlo postaje previše vlažno i blatnjavo da bi ova biljka mogla da preživi.

Kada je reč o uzgajanju zumbula u saksiji, stručnjaci ističu da o njima morate da počnete da brinete i pre nego što ih posadite.

Zumbul
Shutterstock  

"U zatvorenom prostoru ove biljke su kratkog veka, tako da ćete dobiti samo nekoliko nedelja uživanja u njima", kaže hortikulturista Džastin Hankok, dok Suzan Brandt, suosnivačica Blooming Secrets-a, dodaje:

"Kada uzgajate zumbule u zatvorenom prostoru, važno je da zapamtite da lukovice moraju da budu ohlađene u trajanju od šest do 10 nedelja."

Ponekad možete da kupite prethodno ohlađene zumbule iz rasadnika i odmah da ih posadite, ili možete da rashladite lukovice u podrumu, garaži ili frižideru pre nego što ih posadite.

Kada su spremne za sadnju, lukovice zumbula posadite u lonac s drenažnim rupama koji ste prethodno napunili i ispunili sa dobro drenirajućom višenamenskom i pH neutralnom zemljom. Lukovice je potrebno da prekrijete samo gornjim slojem zemlje, a nakon toga ih nežno zalijte kako biste navlažili tlo. Zatim posudu sa zasađenim lukovicama zumbula prekrijte crnom kesom za otpad kako biste ih zaštitili od bilo kakvog izvora svetla i premestite ih na tamno, hladno mesto. Ostavite ih barem 10 do 11 nedelja da miruju, a tokom tog razdoblja proveravajte ih svake dve do tri nedelje i ako primetite da je gornji sloj zemlje suv, lagano ih zalijte.

Zumbul
Shutterstock  

Nakon nekog vremena bi trebalo da vidite izdanke kako izbijaju iz tla i tada možete da ih odnesete na mesto koje ste namenili za njih.

Zumbule u zatvorenom prostoru je najbolje da smestite na mesto koje prima jako svetlo tokom većeg dela dana. Nakon što dobiju potrebnu svetlost, zumbuli bi trebalo da procvetaju u roku od dve do tri nedelje. Jednom nedeljno proveravajte nivo vlažnosti tla, lagano zalijte, ali svakako izbegavajte da zemlja bude suviše natopljena.

Još jedna opcija jeste da posadite zumbule bez zemlje, u kamenčićima i vodi, koristeći različite plitke posude ili činije.

Postavite lukovice na kamenčiće, šiljatom stranom prema gore i s korenom prema dole. Zatim napunite posudu sa još kamenčića, kao što biste to učinili sa zemljom, dok ne bude vidljiva samo gornja trećina lukovice. Zatim ulijte vodu tako da dno lukovica bude tik iznad vode. Zumbuli će da formiraju korenje koje će da izraste direktno u vodu, pa neće biti ni potrebno zalivanje.

Savet je da izbegavate preduboku sadnju lukovica u tlo, sasvim je dovoljno 10 do 15 cm.

Mnogi često pogrešno sade lukovice i stavljaju ih u zemlju naopačke. Kada dobijete lukovice zumbula, treba da proverite da li imaju dlačice - to su koreni zumbula koji bi trebalo da idu direktno u zemlju. Takođe, možete pronaći crni krug na lukovici jer se taj oblik pojavljuje samo na dnu.

Tekst: Lepa&Srećna