Ciklama je omiljena sobna biljka, a kad osvane 8. mart, cela Srbija bude preplavljena saksijama sa nežnim roze i ljubičastim cvetovima. Ove divne cvetnice tamnozelenih listova, prošarane srebrnim i zelenim šarama, mogu da budu pravi ukras u dobu ako ih negujete na pravi način.

Dok cveta, ciklamu treba da zalivate četiri puta nedeljno, a ako je biljka izuzetno bujna i ima mnogo cvetova, možete to da radite i svakog dana. Samo je važno da poštujete jedno pravilo.

Ciklamu ne treba zalivati odozgo, već "odozdo". Preciznije, vodu treba sipati u podmetač iz kojeg biljka izvlači potrebnu vlagu.

ciklama cvece-min.jpg
Shutterstock  

Najbolje je da u tanjirić stavite i tanak sloj kamenčića, kako saksija ležala direktno u vodi. U periodu cvetanja, dodajte u vodu i malo tečnog đubriva za cvetnice i koristite ovaj rastvor jednom u 15 dana.

Ako biljku dobijete u martu, slobodno je presadite u avgustu. Ako primetite da listovi počinju da žute i opadaju, moguće je da je biljci pretoplo pa je preselite na hladnije mesto gde ima više strujanja vazduha.

Sive mrlje na listovima su znak da je ciklamu napala plesan, pa potražite u poljoprivrednoj apoteci neki fungicid kojim ćete je lečiti.

Tekst: Lepa&Srećna