Još
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pripremite lukovice za sledeću sezonu

Od kraja avgusta treba početi sa sadnjom lukovica koje će vas obradovati prvim cvetovima narednog proleća. Lale, krokusi, grozdasti zumbuli, svi ti vesnici proleća već sada treba da budu spremni za narednu sezonu.

  Izvor: Foto: Shutterstock

Vremenom one osvajaju leje, travnjak ili pretvaraju prostor oko stabala u cvetne oaze. U žargonu stručnjaka govori se o divljim biljkama. Najadekvatnije su „povučene” vrste, kao što su visibabe, talovnik, grozdasti zumbul, krokus ili divlja lala, koje raspoređene na većim rastojanjima ostavljaju jak utisak.

Od kraja avgusta počinje sezona sadnje: dobar start za ove rane cvetnice omogućava propusna, umereno vlažna zemlja. U glinovitu zemlju trebalo bi prvo da dodate pesak. Odmah zasadite veći broj lukovica – i to u prirodnom, nasumičnom rasporedu. Kod lukovica u travnjaku trebalo bi da imate na umu da se sme kositi tek kada lišće lukovica požuti. A to znači: od 5 do 6 nedelja posle cvetanja!

Svake godine dobićete sve veće cvetne tepihe – i to bez rada: postoji nekoliko lukovica, koje se samostalno razmnožavaju na optimalnim staništima.

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije