Početak proleća donosi mogućnost da u vašim baštama posadite različite biljke.

Ukoliko se odlučite za setvu nekog sitnijeg semena, recimo cveća, trebalo bi da vodite računa o tome koliko će seme uspešno i kvalitetno isklijati kako biste kasnije imali dovoljno biljaka za rasađivanje u bašti. Pogledajte kako možete najlakše da uradite ovaj posao.

Diplomirani inženjer Vladimir Milutinović objasnio nam je zašto seme cveća ne može uvek da nikne i koji su koraci za uspešnu setvu ovih najradije viđenih biljnih vrsta u našim vrtovima.

"Prilikom setve semena cveća ili nekog drugog bilja postoje dve opcije. Prva je direktna setva semena u baštu ili leju. Ukoliko se odlučite za ovu varijantu, znajte da postoji mogućnost da jedan deo biljaka neće moći uspešno da nikne. Naravno, moguće je i da se dobije veoma lep prinos."

"Ipak, ukoliko želite da budete sigurni da ćete imati kvalitetan i uspešan rasad cveća, najbolje je da se odlučite za drugu varijantu, odnosno za setvu semena u posude ili kontejnere. Njih možete čuvati sve dok biljke ne izniknu i dovoljno se razviju za presađivanje. Tada će one u bašti moći uspešno i kvalitetno da rastu."

"Za setvu sitnog semena biljaka pre svega vam je potrebna kvalitetna zemlja.

Kada je reč o kompostu ili supstratu za setvu biljaka, poželjno je da on bude čist, oslobođen od različitih gljiva, korova ili žilica. Takav kompost trebalo bi da dobro prosejete i usitnite."


Pripremljenim kompostom trebalo bi da ispunite posude ili kontejnere, a nakon toga izvršite i setvu na određenoj dubini. Ona zavisi od veličine zrna semenke. Na primer, za sitno seme dovoljno je svega nekoliko milimetara zemlje. Za krupnije, možete da napravite rupicu u zemlji odgovarajućim predmetom, a zatim da u nju spustite semenku. Tako ćete biti sigurni da ona nije previše duboka i da će seme uspešno klijati.“

"Ukoliko vaše posejano cveće dugo stoji na otvorenom prostoru, naročito ako su noći hladne, biljci će trebati više vremena da isklija, a može se dogoditi da seme potpuno propadne. Zato je najbolje da kontejnere sa semenom do presađivanja držite u nekom zaklonu, plasteniku ili toploj leji. Na taj način će biljka moći bez problema uspešno da isklija, oformi se i kada dođe vreme za to, bude potpuno spremna za premeštanje u vrt ili baštu."

Sagovornik: dipl. inž. Vladimir Milutinović

Izvor: Agromedia