I dok će vas prodavci ubeđivati da su tamponi sa "slik touch" površinom, pamučni i mirisni ulošci bezazleni po vaš organizam, vreme je da se dobro informištete pre nego što odete u prodavnicu. Posebno obratite pažnju na baš ova tri proizvoda koja mogu da ugroze vaše zdravlje...

Tamponi sa "silk touch" površinom

Često koristimo takve tampone jer se lakše otklanjaju. Međutim, takozvana svilena površina nema nikakve veze sa svilom – nego je to veštačka tkanina, koja tampon čini još više upijajućim. Možda je zato opravdano što se tamponi povezuju sa sindromom toksičnog šoka. U najgorem slučaju može doći do otkazivanja nekih organa. Glavni uzrok toksičnog šoka je predugo držanje istog tampona.

Pamučni ulošci

Pamučni ulošci navodno pružaju "dodatnu udobnost pri nošenju“. Međutim, retko ko pita šta se krije iza tog "pamuka“? To nije bio-pamuk, već je uglavnom tretiran raznim pesticidima i glifosatom (herbicidom), piše miss7.24sata.hr.

Mirisni ulošci

Kad se pomešaju znoj, krv i veštački materijal, mogu nastati neugodni mirisi – to je onaj "menstrualni miris" koji bismo rado izbegle. Zbog toga većina proizvođača nudi uloške sa "svežim mirisom". Različita istraživanja pokazala su da hemijski stvoreni mirisi mogu uzrokovati alergijske reakcije. Preporučuje se češće menjanje uložaka kako bi se izbegli neugodni mirisi – što je mnogo bolje od mirisnih uložaka.

Izvor: Prva / miss7.24sata.hr