Indijski jorgovan "Ponos Indije", listopadno drvo ili žbun, za koje se veruje da potiče iz Kine, a prostire se sve do Australije, može da naraste i do osam metara u visinu.

"Lagerstroemia indica", ili kako je u narodu još zovu indijski jorgovan, ima veoma dekorativno stablo neobičnih boja. Kora je izuzetno dekorativna, veoma glatka i u osnovi bež boje, po kojoj su razlivene zelenkasta i crvenkasta, i prošarana tamnobraon linijama nepravilnog oblika, pa deluje kao da raste bez kore!

VIŠE: Letnji jorgovan: prozračni žbun koji ćete lako negovati

Listovi su naspramni, jednostavni, elipsasti, glatki, kožasti i jarkozeleni, dok su mladi izbojci crvenkaste boje. U kasnu jesen, pre opadanja, listovi dobijaju narandžastu boju. Buketi izuzetno atraktivnih purpurnih, belih ili tamnoroze, skoro crvenih cvetova, pojavljuju se sredinom leta i traju do kasne jeseni. A onda se formiraju interesantni braonkasti plodovi elipsoidnog oblika, odrvenele čaure, koji ostaju na granama sve do proleća.

VIŠE: Bezbrižni uz jorgovan

Indijski jorgovan je jedan od najatraktivnijih ukrasa bašte. Može se gajiti na terasi kao pojedinačan žbun ili drvo sa okruglastom krošnjom. Idealno stanište je toplo i sunčano, ali malo zaštićeno od jesenjih vetrova koji mogu da oštete cvetove. Da biste zadržali žbunastu formu, a ujedno i postigli veću cvetnost, potrebno je orezati prošlogodišnje izdanke. Orezivanje se vrši svakog proleća. Sadi se u dobro drenirano zemljište sa dosta humusa. Indijski jorgovan možete saditi cele godine ukoliko je u kontejneru.

VIŠE: Indijska smokva protiv masnih naslaga

Uz malo truda, možete ga naći u rasadnicima kao što je "Gras garden". Ova biljka je pravi izbor za one koji zapažaju promene u prirodi i koji im se raduju. Unesite neku novinu u vaš vrt ili na terasu i uživajte u bojama cvetova i stabla „Ponosa Indije”.

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta