Praktično, kurkuma (tumerik) može se dodavati u gotovo sva jela, čime se poboljšava ukus hrane, a istovremeno čisti i isceljuje organizam, piše Lepa & srećna.

Pilav

Pred kraj pripreme pilava u njega umešati kašičicu kurkume u prahu, ko želi može dodati biber i korijender koji mu pojačavaju dejstvo. 

PROČITAJTE JOŠ: Italijanska kuhinja: kako napraviti začinsko ulje sa origanom (RECEPT)

Jaja

U jaja za omlet ili kajganu dodajte prstohvata kurkume i bibera.

Mahunarke

U istopljeno kokosovo ulje dodajte malo bibera i kašičicu kurkume,  pa dobro izmešajte. Po kašičicu ili dve ove masnoće dodavati u jela od mahunarki: boraniju, pasulj, sočivo, grašak...

PROČITAJTE JOŠ: OVE ZAČINE TREBA DA KORISTITE ŠTO ČEŠĆE: kako se koriste kim i kumin, komorač i anis

Smuti

Za ovaj ukusan i iznad svega zdrav napitak potrebno je: jedna banana, malo meda, limunov sok, kokosovo mleko i malo rendanog đumbira. Sastojke dobro umutiti u blenderu i servirati.

Za negu lica

U sok od krastavaca dodati kašičicu kurkume, promešati i to naneti na dobro očišćeno lice (izuzev područja oko očiju i usana). Sutradan ujutru isprati masku. Koža će naprosto zasijati, a efekat je odličan i kada se radi o nečistoj i aknama prekrivenoj koži.

Tekst: M.Ranisavljević

Izvor: Lepa & srećna